Медия без
политическа реклама

Орбан прояви сговорчивост на вечеря при Макрон

Унгария има нужда от френска помощ, за да довърши атомната си централа "Пакш-2"

14 Март 2023
Макрон посрещна Орбан в двора на Елисейския дворец
ЕПА/БГНЕС
Макрон посрещна Орбан в двора на Елисейския дворец

Френският президент Еманюел Макрон прие снощи на вечеря в Елисейския дворец премиера на Унгария Виктор Орбан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двамата дискутираха подготовката на Европейския съвет, който ще бъде в Брюксел на 23 и 24 март. Те обсъдиха и въпроси, свързани с индустриалната политика и с европейската конкурентоспособност, както и миграционния въпрос, се казва в съобщение на Елисейския дворец.

Франс прес отбелязва, че Макрон е приел Орбан в Париж, за да подчертае колко е важно европейските страни да са единни по въпроса за войната в Украйна, както и да изтъкне значимостта на европейските ценности и на правовата държава, които правителството на Орбан поставя под въпрос.

На вечерята са били обсъдени и въпроси, свързани с членството на Финландия и Швеция в НАТО. Унгария заедно с Турция са единствените две страни от НАТО, които все още не са ратифицирали кандидатурите им за членство в алианса, депозирани в разгара на войната в Украйна.

От началото на конфликта в Украйна Унгария, която е много зависима от вноса на руски въглеводороди, заема нееднозначна позиция и се въздържа от критики срещу руския президент. Орбан, който поддържаше тесни връзки с  Владимир Путин преди войната, отказва да изпрати оръжия на Киев и критикува европейските санкции, насочени срещу Москва, въпреки че също гласува за тях.

Същевременно унгарският външен министър Петер Сиярто, който също бе на визита във Франция вчера, съобщи, че френската ядрена компания "Фраматом" ще разшири при необходимост участието си в АЕЦ "Пакш-2" в Унгария, за да не допусне провала на този проект, ако от него излезе германската компания "Сименс енерджи". 

Сиярто имаше среща с представители на "Фраматом" във Фламанвил, в Нормандия, във Франция. След тази среща той определи като абсолютно нечестно и несправедливо поведението на германското правителство, което не дава разрешение на "Сименс".

Френско-германски консорциум, съставен от "Фраматом" и "Сименс енерджи" получи поръчка да изготви и въведе в експлоатация автоматизирани системи за управление на технологичните процеси за двата нови енергоблога на АЕЦ "Пакш-2", които трябва да бъдат изградени по проект с "Росатом". Правителството на Франция издаде разрешение  на "Фраматом" за доставката на технологиите и оборудването, но в Германия вицеканцлерът и министър на икономиката и защитата на климата Роберт Хабек и външната министърка Аналена Бербок продължават да блокират участието на "Сименс енерджи" в този проект.

Последвайте ни и в google news бутон