Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нидерландският премиер е под заплаха от мароканска наркобанда

28 Септ. 2021
БГНЕС
Марк Рюте

Нидерландският премиер Марк Рюте получи допълнителна охрана поради опасения, че може да бъде обект на атака или отвличане от престъпна мароканско-нидерландска банда, съобщават местни медии.

Заплахата идва след убийството на видния холандски журналист Петер де Врийс, който беше известен с разследванията си на престъпния подземен свят в Нидерландия. Убийството му през юли зашемети страната, където насилието с оръжие е рядкост, въпреки че убийствата, свързани с организираната престъпност, стават все по-чести през последните години.

Рюте каза пред журналисти, че няма да коментира информацията. ''Безопасността и защитата са въпроси, които никога не трябва да се обсъждат публично'', каза той. Няма коментар нито от нидерландскияте прокурори, нито от органите за сигурност, съобщава Би Би Си.

Премиерът обича да кара велосипед и често се придвижва по този начин с малко или никаква охрана. Според вестник Telegraaf Рюте е защитен с "видими и невидими мерки", откакто наблюдателите са били забелязани около него. В престъпния свят наблюдателите са хора, които събират разузнавателна информация в подготовка за престъпно деяние като нападение или отвличане. Смята се, че са приближени до мароканско-нидерландски наркобос, който в момента очаква присъда за убийство и трафик на наркотици. 

Според полицията, убийството на журналиста Петер де Врийс е било поръчано от ''най-опасния престъпник в страната'', а именно мароканско-нидерландският бос РидуанТахи. Де Врийс много пъти е заявявал, че е в "черния списък" на лидера на престъпния картел "Ангелите на смъртта".

Смъртта на разследващия журналист Петер де Врийс е не само загуба за Нидерландия, но е и поредното посегателство към онези, които не се страхуват да търсят истината.

 

Ключови думи:

Марк Рюте, Нидерландия

Още по темата