Медия без
политическа реклама

Наводнения и свлачища взеха жертви във Венецуела и Колумбия

26 Авг. 2021
Щетите от наводненията в град Маракайбо, Венецуела
БГНЕС
Щетите от наводненията в град Маракайбо, Венецуела

В Колумбия в департамента Норте де Сантандер е обявено бедствено положение заради обилните валежи, които продължават в региона, предава БГНЕС.

По информация на телевизия TeleSUR в резултат на наводнения, разливите на реките и калните потоци в Норте де Сантандер са засегнали в различна степен около 4,5 хиляди семейства. Властите предоставят помощ на засегнати от бедствието над 10 хиляди души в 40 общини, каза губернаторът на департамента Силвано Серано. До момента за оказване помощ на населението и за ликвидиране на последиците от проливните дъждове са изплатени около 674 000 долара.

По информация на властите, бедствието е причинило големи щети в общините Какота, Конвент, Чибу, Селасар, Абрео и Оканя. Там в резултат на наводненията са пострадали не само жилищния фонд и инфраструктурата, но и земеделските земи.

Колумбийският институт по метеорология прогнозира, че обилните валежи ще продължат и през следващите дни. 

Във Венецуела спасителни екипи издирват стотици хора, които са изчезнали, след свлачища в западния щат Мерида, предава Би Би Си.

Заради прогнозите, че дъждът ще продължи още 10 дена, спасителите се надпреварват да достигнат онези, за които се страхуват, че са затрупани, преди да се задействат нови свлачища. Двадесет души  са загинали, а спасителите все още не са стигнали до някои от най-засегнатите райони. Президентът Николас Мадуро заяви, че са унищожени над 8000 жилища.

Последвайте ни и в google news бутон