Медия без
политическа реклама

Над 100 еритрейци бяха ранени при сблъсъци в Тел Авив

02 Септ. 2023
Еритрейски бежанци в Израел се сбиха заради режима в родината им
Еритрейски бежанци в Израел се сбиха заради режима в родината им

Повече от 100 души бяха ранени при ожесточени сблъсъци в Тел Авив между поддръжници на еритрейското правителство, празнуващи Деня на Еритрея, и противници на президента Исаяс Афверки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израелската полиция е стреляла със зашеметяващи гранати, за да прекрати сблъсъците, докато някои от протестиращите са хвърляли камъни по полицията и са запалили кофи за боклук, съобщиха журналисти на Ройтерс от мястото на събитието. В социалните медии се появиха кадри, на които се вижда как поддръжници на еритрейското правителство бият с бухалки протестиращи срещу правителството.

Израелски медицински служители съобщиха, че повече от 114 души са получили наранявания, сред които около 30 полицаи. Насилието избухна около събитие, организирано от посолството на Еритрея по случай Деня на революцията на 1 септември, когато се отбелязва началото на войната за независимост на Еритрея срещу Етиопия през 1961 година.

Исаяс управлява, откакто Еритрея получава независимост през 1993 година. Групи за защита на правата на човека осъждат правителството му като силно репресивно, а страната е обект на санкции от страна на САЩ и ЕС заради предполагаеми злоупотреби.

"Защо избягахме от страната си?", каза пред Ройтерс един от протестиращите в Тел Авив. "Защо израелската полиция им даде разрешение да празнуват... за този диктатор? Ние сме против това. Защо съм тук и търся подслон?"

Журналисти на Ройтерс видяха мъже с рани по главата и окървавени ръце, някои от тях са лежали на земята. 

"В момента големи полицейски и гранични сили продължават да действат срещу нарушителите на закона в района на Тел Авив", се казва в изявление на израелската полиция. По данни на Асаф, организация за подпомагане на бежанците, в момента в Израел живеят около 25 500 еритрейци, търсещи убежище.

Еритрейците, които са избягали в Израел през границата му с Египет, казват, че ще бъдат подложени на преследване, ако се върнат. Еритрея изисква от своите граждани разрешителни за напускане на страната и военната служба е задължителна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Еритрея, Израел

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?