Quantcast

Медия без
политическа реклама

На австралиец е забранено да напуска Израел в следващите 8 хил. години

Ноам Хупърт няма право да напуска страната до 9999 г., защото дължи издръжка на бившата си съпруга

29 Дек. 2021
Pixabay

Австралийски гражданин, живеещ в Израел, подлежи на 8000-годишна забрана за излизане от страната, освен ако не плати 3 милиона долара издръжка на децата си, предаде в. ''Гардиън''.

 44-годишният химик Ноам Хупърт няма право да напусне Израел до 31 декември 9999 г. заради заповед от 2013 г., издадена след дело, заведено от бившата му съпруга, предава news.com.au. Съдът постановява, че Хупърт трябва да плаща по 5000 шекела (1607 долара) на месец за всяко от двете си деца, докато навършат 18 години. Изглежда, че годината 9999 е била произволно зададена, защото това е най-далечната възможна дата, разрешена от онлайн системата на съда. 

Бившата съпруга на Хупърт, гражданка на Израел, се връща в страната през 2011 г., заедно с децата им, които тогава са на три месеца и пет години. Хупърт заминава за Израел през 2012 г. и казва, че оттогава не може да напусне по каквато и да е причина след решението на съда. ''От 2013 г. аз съм заключен в Израел'', каза Хупърт пред news.com.au, добавяйки, че е един от многото чуждестранни граждани, ''преследвани от израелската правосъдна система, само защото са женени за местни жени''.

Израелското семейно право е често критикувано за дискриминация на жените. През 2018 г. финансовото министерство установи, че 43% от разведените бащи отказват да плащат издръжка на бившите си съпруги, а самотните майки, които разчитат на държавата за средства, са засегнати от съкращения на финансирането заради бюджетни спорове. Решение на Върховния съд от 2017 г. пък казва, че бащите не трябва да носят отговорност за издръжката, особено в случаите, в които бившите им съпруги печелят повече от тях.

В своите съвети за пътуване до Израел Държавният департамент на САЩ включва предупреждение, че гражданските и религиозните съдилища на Израел ''активно упражняват правомощията си, за да забранят на определени лица, включително чужденци, да напускат страната, докато не платят дългове или други правни искове срещу тях не бъдат свалени''.

Ключови думи:

Израел, издръжка, развод

Още по темата