Медия без
политическа реклама

МВФ: Замърсяването е признак, че Китай се съживява

06 Апр. 2020
ЕПА/БГНЕС

Глобалната рецесия, причинена от пандемията COVID-19, ще бъде по-лоша от тази през 2009 г., но ранните признаци на възстановяване се появяват в Китай, включително подновяване на замърсяването. Това заявиха икономисти от МВФ.

"Пандемията от коронавирус тласна света към рецесия. За 2020 г. тя ще бъде по-лоша от световната финансова криза през 2009 г.", заявиха авторите, сред които и главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат, в публикация в блога, цитирана от БГНЕС.

"Икономическите щети нарастват във всички страни, следвайки рязкото нарастване на новите инфекции и мерките за ограничаване, предприети от бизнеса."

Китай, където вирусът се появи в средата на декември, беше първата страна, ударена с цялата сила на икономическото въздействие, тъй като властите заключиха цели региони, опитвайки се да ограничат разпространението на заразата. Втората по големина икономика в света показа минимално възстановяване на основен производствен индекс през март, а сателитните снимки показват увеличаващи се концентрации на азотен диоксид миналия месец.

"Което пък показва увеличаване на индустриалната дейност и транспорта", се казва в блога.

"Възстановяването в Китай, макар и ограничено, е обнадеждаващо, защото предполага, че мерките за ограничаване могат да успеят да овладеят епидемията и да проправят пътя за възобновяване на икономическата активност", пишат още авторите.

Те обаче предупреждават за "огромна несигурност относно бъдещия път на пандемията" и че възобновяването на нейното разпространение в Китай и други страни "не може да се изключи".

В Китай има регистрирани 82 660 случая на заразени и 3335 починали от началото на пандемията, сочат данни на университета "Джон Хопкинс". В световен мащаб вече има общо 1,3 млн. потвърдени случаи за последните три месеца.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата