Медия без
политическа реклама

Макрон благодари на учителката си Меркел

Френският президент награди отиващата си канцлерка с Големия кръст на Почетния легион за "всичко, което е направила за Европа"

04 Ноем. 2021Обновена
Макрон върна 67-годишната Меркел в младостта, като й показа протокол от първата ѝ командировка във Франция преди 31 години
Фейсбук страница на Еманюел Макрон
Макрон върна 67-годишната Меркел в младостта, като й показа протокол от първата ѝ командировка във Франция преди 31 години

Френският президент Еманюел Макрон благодари снощи на служебната канцлерка на Германия Ангела Меркел, че го е научила на много, както и за всичко, което е направила за Европа.

„Бих искал да ви благодаря, че ме научихте на толкова много... Благодаря ви, скъпа Ангела, за всичко, което сте направила за нашата Европа“, каза Макрон в реч по повод награждаването на Меркел с Големия кръст на Почетния легион - висшата награда на Франция. Президентът отбеляза, че Меркел като канцлер е допринесла за запазването на единството на Европа, "въпреки всички сътресения".

Макрон прие Меркел с почести в град Бон, който е център на лозаро-винарския регион Бургундия. Той ѝ даде още няколко подаръка, сред които бе и протокол от 1990 г., в който фигурира нейното име като заместник говорител на делегация от бившата Германска демократична република. Това е била нейната първа официална командировка във Франция. "Откакто станахте канцлер, Франция се научи да ви разбира и обича", каза Макрон и разнежи Меркел, която го прегърна и разцелува.

Това бе последното посещение на Меркел във Франция като германски канцлер. Тя остава временен канцлер на Федерална република Германия до сформирането на нов кабинет. На 26 септември в Германия се проведоха избори за Бундестага. В момента партиите водят преговори за евентуално сформиране на коалиция.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата