Quantcast
Лондон предлага полицията да получи по-широки правомощия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Лондон предлага полицията да получи по-широки правомощия

Премиерът Борис Джонсън обеща 10 000 нови места в затвора и поиска по-строги присъди за тежки престъпления
255
 EПА/БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън и вътрешният министър Прити Пател (вдясно) планират да затегнат мерките в борбата с престъпността на Острова.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че полицията трябва да получи по-широки правомощия да спира и да претърсва подозрителни лица като част от мерките в борбата с престъпността. В своя статия за в. "Мейл он сънди" той пише, че "ще покажем ясно във всичките 43 полицейски района на Англия и Уелс, че полицията може и трябва да използва правомощията си да спира и претърсва подозрителни лица". Джонсън обяви, че ще бъдат разкрити и 10 000 нови места в затворите, като за целта са отпуснати 2.5 млрд. британски лири. Според министър-председателя са необходими по-строги присъди за сериозните престъпления, свързани с насилие и сексуални посегателства, както и за тези, които носят ножове. В краткосрочен план това може да означава по-голямо натоварване на затворите, подчертава Джонсън. 

Британското правителство планира също сериозно да затегне наказателните мерки за най-опасните престъпници, писа в. "Сънди телеграф". Премиерът планира да сложи край на автоматичното освобождаване на особено опасни бандити, след като излежат половината от наказанието си - мярка, която в момента често се прилага. Той предлага тази мярка след разследване на в. "Сънди телеграф", което показа, че осъдени за тежки криминални престъпления свободно се разхождат, като са излежали само една пета от наказанията си. Министър-председателят ще обсъди плановете си на среща с участието на полицейски началници, представители на прокуратурата, бивши съдии, съдебни администрации и затвори. Според Джонсън трябва да се запази възможността за условно лишаване от свобода за 6 месеца, което се прилага за осъдените на по-малко от 2 г. затвор, но само ако осъдените активно участват в общественополезен труд.

Междувременно в Лондон активно върви подготовката за Брекзит, който е планиран за 31 октомври със или без сделка с ЕС, писа в. "Гардиън". Висши служителите на "Даунинг стрийт" 10 са получили разпореждане да отменят летните си отпуски заради приближаващата дата за излизане на страната от ЕС. Британският премиер Борис Джонсън е приел да се срещне с ирландския си колега Лео Варадкар, за да обсъдят Брекзит и резервния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия, писа в. "Сънди телеграф". Целта е двете страни да се опитат да изяснят позициите си по най-спорните въпроси. Джонсън и Варадкар вероятно ще се видят преди срещата на върха на Г-7, която ще се състои във Франция в края на август.

СРИВ

Все по-вероятният твърд Брекзит и икономическите проблеми на Острова доведоха до срив на британската лира. В последния работен ден миналата седмица тя се срина до 0.93172 за 1 евро - това се случва за първи път от октомври 2009 г. Обезценяването на лирата спрямо долара беше с 0.77% и тя се разменяше за 1.20385 долара. Британската валута падна и с 1.05% спрямо  швейцарския франк - 1 лира се разменяше за 1.1704 швейцарски франка.

 

Още

Задържан за корупция полицейски шеф оглави КАТ-София

22.10.2021

1397
НАП е върнала без проверки 2.7 млрд. лв. ДДС на коректни фирми

11.10.2021

4084
Прокуратурата препрати на Кьовеши 3 сигнала от служебния кабинет

11.10.2021

3007