Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лондон е на път да екстрадира Асандж в САЩ

Британски съд ще решава въпроса по видеоконферентна връзка с болния създател на "Уикилийкс"

14 Юни 2019
ЕПА/БГНЕС
Привърженици на Джулиан Асандж настояват за неговото освобождаване по време на демонстрация в австралийската столица Сидни.

Британският министър на вътрешните работи Саджид Джавид е подписал искането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да бъде екстрадиран в САЩ, съобщи в. "Гардиън". "Той правилно е зад решетките. Има искане за екстрадиране от САЩ, което се разглежда от съда утре (днес - б. р.), но вчера подписах заповедта за екстрадиция и я заверих и тя ще бъде представена пред магистратите", каза той. Решението на Джавид отваря пътя към съда, който може да изпрати основателя на WikiLeaks в Америка. Асандж е изправен пред обвинения от Министерството на правосъдието на САЩ, което включва и обвинения по Закона за шпионажа. Той е обвинен в публикуване на класифицирана информация и заговор с цел да се проникне в правителствената компютърна мрежа. "Това решение в крайна сметка ще бъде взето от съда, но много важна част играе и министърът на вътрешните работи и искам да видя справедливост. Имаме законно искане за екстрадиция, така че подписах, но окончателното решение сега е на съда", аргументира се министърът.

47-годишният австралиец бе твърде болен, за да се яви миналия месец на последното изслушване в съда на Уестминстър във връзка с искането на САЩ. Изслушването е отложено за петък и в зависимост от състоянието на Асандж може да се осъществи чрез конферента връзка от затвора "Белмарш", където той излежава 50-седмична присъда във Великобритания за неспазване на гаранция, след като прекара седем години в еквадорското посолство в Лондон, опитвайки се да избегне екстрадиране в Швеция по обвинения в изнасилване.

 

940812 КАЗУС

Решението на Джавид идва след опит за екстрадиране на Джулиан Асандж в Швеция, което претърпя неуспех, след като съд в Упсала заяви, че не е необходимо да бъде задържан. Това решение попречи на шведските прокурори незабавно да подадат искане за екстрадиция, за да може Асандж да се изправи пред обвинение в изнасилване от 2010 г., което той отрича. Шведските прокурори оттеглиха разследването за изнасилване през 2017 г., но го възобновиха, след като Еквадор анулира убежището на Асандж през април тази година и позволи на британската полиция да го арестува. Намерението на властите в САЩ да го съдят за шпионаж породи проблеми във връзка със свободата на словото. Асандж твърди, че като журналист е защитен от Първата поправка на конституцията на САЩ.

Още по темата