Медия без
политическа реклама

Ливан и Израел постигнаха историческо споразумение

11 Окт. 2022
Израелски военноморски кораби охраняват израелско-ливанската граница.
БГНЕС
Израелски военноморски кораби охраняват израелско-ливанската граница.

Ливан и Израел постигнаха историческо споразумение, чрез което двете страни уреждат спорната морска граница. Новината съобщи израелският премиер Яир Лапид. Споразумението бе постигнато с посредничеството на САЩ в лицето на Амос Хохщайн.

Въпреки че споразумението е ограничено по обхват, то бележи компромис между двете държави, пише в. ''Гаридън''. С подписването на документа се позволява проучване на енергийни източници в морето на границата. Според политически анализатори това ще намали напрежението между двете държави.

"Това е историческо постижение, което ще укрепи сигурността на Израел, ще влее милиарди в икономиката на страната и ще гарантира стабилността на северната ни граница", заяви Лапид. От страна на Ливан пък беше заявено, че условията на договора удовлетворяват президента на страната Мишел Аун.

Израелският съветник по националната сигурност Еял Хулата също даде положителна оценка на споразумението. "Всичките ни искания бяха изпълнени, промените, които поискахме, бяха коригирани. Защитихме интересите на Израел в областта на сигурността и сме на път да постигнем историческо споразумение", каза той в изявление.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" не коментира подробности за предложенията по време на непреки преговори, но заяви, че ще се съгласи с позицията на ливанското правителство. Лидерът на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала, чиято групировка е водила множество войни с Израел, също многократно предупреждаваше за ескалация, ако споразумението не осигури морските права на Ливан, припомня БГНЕС.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, Лива, сделка