facebook
twitter

Чужбина

Лeвицата спечели изборите в Дания

261
 ЕПА/БГНЕС
Мете Фредериксен

Опозиционният лявоцентристки блок спечели изборите в Дания. Той получи подкрепата на 52.1 процента от избирателите, което му осигурява абсолютно мнозинство от 91 места в 179-членния еднокамерен парламент. Управляващата дясноцентристка коалиция взе 41 процента от гласовете и ще има 75 депутати. Избирателната активност е била висока - 84.5 процента.

Очаква се премиер да бъде Мете Фредериксен, лидер на социалдемократите - най-голямата партия в лявоцентристкия блок. 41-годишната Фредериксен ще е най-младият министър-председател в историята на Дания. Тя ще е втората жена, заела премиерския пост в страната, след друга социалдемократка, Хеле Торнинг-Шмит, която бе премиер в периода 2011-2015 г.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП с първи номинации за нов лидер

17.02.2020

2042 13
Има нещо гнило в Дания... „заразено“ с коронавирус знаме

29.01.2020

639 1
От ДПС зависи дали Борисов ще изкара докрай мандата

17.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4395 4

Коментари

Billy-Joe Winchester

Избирателната активност е била висока - 84.5 процента.

Очевидно датчаните имат мнение! ?

Herrvasko

Да поясня на тоя с пушката и останалите отворковци, как беше преметнат наивният датски избирател, като паричките на Сорос валяха като дъжд, и влезнаха в парламента три мюсюлмански партии, маскирани ато датски.Забележителното е, че всички гнусни гета, съставени изключително от предствители на една мноого мирна религия, са гласували под строй и почти 100%.Нооо...понеже в Дания е демокрация и има свобода на изказа, внимание с 5 ограниения, никой не обелва зъб за това, ако самите партии не се бяха похвалили.Та такива работи.Някой беше подготвили и финансирал проекта, защото предното правителтво беше стиснало т,нар бежанци за топките, а сегашното се кани да отваря гараниците.Да ни е честито!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×