Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китай изпрати военни самолети и кораби около Тайван

Поредното военно учение около острова е реакция на визитата на вицепрезидента в САЩ

19 Авг. 2023
ЕПА/БГНЕС
Тайванци наблюдават кадри от учението на китайците около острова.

Китай обгради Тайван с военни учения днес в гневна реакция на посещението на тайванския вицепрезидент Уилям Лай в САЩ. Лай, който е фаворит за предстоящите догодина президентски избори в островната държава и голям опонент на китайските претенции към острова, спря в Ню Йорк и Сан Франциско на връщане от посещение в Парагвай. Китай реагира гневно на тези спирки и се зарече да предприеме "твърди мерки за опазване на националния суверинитет и териториалната цялост на страната".

Китайската армия започна днес патрулиране по въздух и море, а също и военни учения на флота и ВВС около острова, съобщи официозната агенция "Синхуа". Тайван потвърди, че от 9:00 часа сутринта местно време 42 военни самолета са навлезли в зоната на въздушната му отбрана, а осем китайски кораба са се включили по вода в учението. 26 от самолетите са пресекли средата на Тайванския проток.

"Синхуа" посочва, че ученията имат за цел да тестват готовността на военните сили на Китай да овладяват въздушни и морски пространства и да водят битка в "реални бойни условия". Те обаче целят и да послужат за "строго предупреждение към сепаратистите в Тайван да не се съглашават с чужди елементи и техните провокации".

Тайван на свой ред осъди подобно "ирационално и провокационно поведение" и заяви, че на свой ред изпраща сили да отвърнат "с реални действия". Да се провежда военно учение по това време не само не помага на мира и стабилността в Тайванския проток, но и подчертава милитаристичните уклони на Китай и стремежа към хегемония във военната му експанзия", се посочва в изявление на тайванското военно министерство.

Според независими наблюдатели започналото учение няма да бъде от зрелищните и ще е по-скоро средно по мащаби. САЩ на свой ред призоваха за спокойствие и описаха посещението на Лай като рутинно.

Ключови думи:

Тайван, Китай

Още по темата