Медия без
политическа реклама

Киев предаде в Европарламента втората анкетата за влизане в ЕС

Условията на преговорите ще бъдат определени от Украйна и Русия, смята Макрон

09 Май 2022Обновена
Еманюел Макрон
bg.wikipedia.org
Еманюел Макрон

Украйна предаде в Европарламента втората анкета за влизане в ЕС. Това съобщи при изказването си в ЕП френският президент Еманюел Макрон по случай Деня на Европа.

„Всички прекрасно разбираме, че процесът на присъединяване ще отнеме години, а дори няколко десетилетия. Такава е реалността, освен ако не решим да смекчим изискванията за кандидатите и не преразгледаме нашия подход за единството на Европа. Дори и без формалното членство в ЕС - Украйна е част от европейското семейство, защото тя смело се сражава за Европа“, каза Макрон.

 

Еврокомисията ще даде оценка на заявката през юни.

 

Според Макрон унижение на Русия няма да допринесе за мира. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Русия и Украйна ще трябва да постигнат примирие чрез преговори и че на усилията за мир няма да бъде от полза "унижение" на Русия. "Утре ще трябва да градим мир, нека никога не забравяме това", каза той пред репортери. "Ще трябва да направим това с Украйна и Русия около масата. Условията на дискусията и преговорите ще бъдат определени от Украйна и Русия, но това няма да стане чрез изключване на едни от други, нито дори чрез тяхното унижение", смята френският президент.

По рано днес, по време на изненадващата си визита днес в Одеса председателят на Европейския съвет Шарл Мишел беше принуден да потърси укритие заради ракетни удари, съобщи високопоставен служител от Европейския съюз, предаде Франс прес. На среща между Мишел и украинския премиер Денис Шмигал „участниците трябваше да прекъснат разговора си, за да се укрият, защото ракети отново удариха региона на Одеса, каза източникът.

Мишел написа в Туитър, че е дошъл в Одеса по случай Деня на Европа. „Не сте сами. ЕС е редом с вас“, подчерта Мишел, осъждайки „руската агресия“ срещу Украйна, започнала на 24 февруари.

Според европейски представител Мишел по време на посещението си е разбрал какво е

 

„въздействието на войната върху световните снабдителни вериги“,

 

особено що се отнася до зърнените култури, „много тонове от които са блокирани в пристанища заради руската блокада на Черно море“. Тази блокада вреди не само на украинската икономика, но възпрепятства и достъпа на света до жизненоважни хранителни продукти и излага на опасност световната продоволствена сигурност“, добави още източникът от ЕС.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря по видеоконферентна връзка с Мишел и му благодари за смелостта му и визитата му в Одеса, се посочва в съобщение на президентската канцелария. „Искам да ви благодаря за политическата подкрепа, за вашето присъствие. За това, че виждате в близко бъдеще Украйна като равна с останалите членове на европейското семейство“, подчерта украинският държавен глава.

Зеленски каза, че

 

Украйна снабдява със зърнени храни 400 млн. души на планетата

 

и че блокадата на износа на селскостопански продукти вече води до повишаване на цените на храните по света.

Украинският президент обяви днес, че се е разговарял по видеоконферентна връзка и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и е обсъдил с нея действията на Украйна, за да стане тя страна страна кандидатка за членство в ЕС.

Държавният глава призова днес за незабавни действия за отваряне на украинските пристанища. В пост в Телеграм след разговора си с Мишел президентът написа, че „е важно да се предотврати продоволствена криза в света, предизвикана от агресивните действия на Русия“, предаде Ройтерс.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата