facebook
twitter

Чужбина

Кандидатът за премиер на Косово иска обединение с Албания

312
 Дойче веле
Албин Курти по време на интервюто с журналистката от "Дойче веле" Аделхаид Фалке.

Обединението с Албания - един ден, в бъдеще - разглеждам като успех на Косово, заяви в интервю за албанската секция на радио "Дойче веле" лидерът на косовската партия "Самоопределение" Албин Курти, който получи мандат да състави правителство. Той е на мнение, че Прищина няма да се откаже от част от територията си, за да компенсира Сърбия, че е загубила Косово.

„Косово беше част от Югославската федерация. Около 110 държави ни разпознаха в тези граници, включително САЩ и Германия. Ние нямаме територия, която бихме могли да дадем на Сърбия“, каза Курти. „Основата на бъдещото споразумение между Прищина и Белград не може да включва териториално разширение на Сърбия за наша сметка като утеха за загубеното Косово“, подчерта политическият лидер.

За възможното бъдещо обединение между Косово и Албания Курти каза: „Границата между Косово и Албания не е албанска граница, тя е сръбска и югославска граница. Сближаването, интеграцията и обединението с Албания - един ден, в бъдеще - аз не виждам като провал на държавата Косово, а като успех." Но преди това да стане, Прищина трябва да се погрижи за своя просперитет, допълни той.

Все още няма коментари

Още

Меркел: За доброто на всички е Албания и Македония да са в ЕС

27.01.2020

143 2
В Косово: Ивица Дачич продава оръжие на ислямски терористи

25.12.2019

1993 7
Косово подозира план за Велика Сърбия в идеята за "Мини-Шенген"

23.12.2019

757 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×