Медия без
политическа реклама

Изстреляните от Северна Корея ракети не притесняват САЩ

24 Март 2021
Северна Корея продължи да развива своите ядрени и ракетни програми през 2020 г. в нарушение на санкциите на ООН от 2006 г.
ЕПА/БГНЕС
Северна Корея продължи да развива своите ядрени и ракетни програми през 2020 г. в нарушение на санкциите на ООН от 2006 г.

Северна Корея изстреля две ракети с малък обсег през уикенда, заявиха американски и южнокорейски представители, цитирани от БГНЕС. Според Вашингтон обаче това не е провокация, а президентът Джо Байдън  заяви, че все още е отворен за диалог с Пхенян. Това бележи първия публично известен тест в Северна Корея от встъпването в длъжност на новия президент на САЩ през януари.

Дейността на Северна Корея включва оръжейни системи в долния край на спектъра, които не са обхванати от забраните за тестване на Съвета за сигурност на ООН, казаха двама служители от администрацията на Байдън. Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които доведоха до строги санкции срещу Северна Корея, единствено забраниха на Пхенян да тества балистични ракети, припомня БиБиСи.

 Според Джо Байдън обаче ''нищо особено не се е променило'' в отношенията между двете страни, а висш служител заяви, че това е ''нормална'' процедура и предупреди да не се ''хиперболизира''.

Тестът дойде само няколко дни след като американският държавен секретар Антъни Блинкен обеща да работи за денуклеаризиране на Северна Корея и разкритикува нейните "системни и широко разпространени" нарушения на човешките права. Това се случи по време на среща в Сеул с министъра на отбраната на САЩ. Високопоставените американски служители заявиха, че прегледът на политиката на Северна Корея от администрацията е стигнал ''финален етап'' и ще бъде домакин на съветниците по националната сигурност на съюзниците Япония и Южна Корея, за да обсъдят това.

Служителите заявиха, че е имало "недостатъчно диалог или взаимодействие" със Северна Корея след неуспешната среща на върха между бившия президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Ханой през февруари 2019 г., но не виждат последния ракетен тест като край на разговорите.

Северна Корея продължи да развива своите ядрени и ракетни програми през 2020 г. в нарушение на санкциите на ООН от 2006 г., като си помага във финансирането им с около 300 милиона долара, откраднати чрез кибератаки, съобщават независими наблюдатели на ООН. 

Ключови думи:

Северна Корея, САЩ, ракети

Още по темата