Медия без
политическа реклама

Израел започна военна операция в най-голямата болница в Газа

15 Ноем. 2023
Палестински бойци на пост пред болница ''Ал Шифа''.
БГНЕС
Палестински бойци на пост пред болница ''Ал Шифа''.

Израелски военни са влезли в болницата ''Ал-Шифа'' в Газа рано тази сутрин, за да проведат "прецизна и целенасочена операция срещу Хамас в определен район" на медицинския комплекс, предава в. ''Гардиън''. 

Около 1 часа сутринта местно време говорител на здравното министерство на Газа съобщи, че израелски военни са предупредили служителите на територията, че ще нападнат болничния комплекс ''в следващите минути''. ''Ал Шифа'' е най-голямата болница в Газа. Говорител на министерството на здравеопазването в Газа е заявил пред ''Ал Джазира'', че израелските сили са нахлули в западната част на болницата. 

КОМАНДЕН ЦЕНТЪР

''Хамас'' и "Ислямски джихад" "управляват команден и контролен възел от ''Ал Шифа'' в град Газа", заяви пред репортери Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, позовавайки се на източници от американското разузнаване, предава БГНЕС. "Те са складирали оръжия там и са готови да отговорят на израелска военна операция срещу този обект", заяви Кърби.

''Хамас'' обвини президента на САЩ Джо Байдън, че е "изцяло лично отговорен" за операцията на израелската армия в болницата. "Приемането от Белия дом и Пентагона на лъжливото твърдение на окупаторите, че съпротивата използва медицинския комплекс "Ал Шифа" за военни цели, даде зелена светлина на ЦАХАЛ да извърши още кланета срещу цивилни граждани", се казва в изявление на ''Хамас''.

КОЛКО СА ХОРАТА В ''АЛ ШИФА''?

Точният брой на хората в болница ''Ал Шифа'' варират. Според главния хирург на болницата Маруан Абу Сада, в събота около 15 000 души са намерили подслон в болницата, след като хиляди са избягали от засилващите се бомбардировки. Световната здравна организация съобщи, че има между 600 и 650 хоспитализирани, както и 200 до 500 здравни работници, и около 1500 разселени хора, които търсят подслон там.

Д-р Ахмед Мохалалати, който работи в ''Ал Шифа'' съобщи, че в болницата са останали 650 пациенти, като 100 са в критично състояние. Между 2000 и 3000 души са намерили подслон там. Останали са 700 медици и администратори.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ал Шифа, Хамас, Газа, Израел