Медия без
политическа реклама

Излезлият от болница Нетаняху прокара спорната съдебна реформа

Израел навлиза в нов етап на обществено напрежение

24 Юли 2023
Израелският вицепремиер и министър на правосъдието Ярив Левин си направи селфи с депутати след гласуването в Кнесета
ЕПА/БГНЕС
Израелският вицепремиер и министър на правосъдието Ярив Левин си направи селфи с депутати след гласуването в Кнесета

Близките на правителството членове на Кнесета (израелския парламент) одобриха с огромно мнозинство (64:0) на второ и трето четене законопроект за съдебна реформа, която предизвика широки протести на опозицията. Целта на реформата е да премахне контрола на Върховния съд над решенията на правителството.
Заседанието бе излъчвано от парламентарния телевизионен канал.

Шестдесет и четирима депутати от 120-местния парламент, представляващи управляващата коалиция, се обявиха в подкрепа на документа, докато 56 депутати от опозицията бойкотираха решителното гласуване и напуснаха заседателната зала. Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който излезе от болница с току-що поставен кардиостимулатор, разговаря с президента Ицхак Херцог за евентуален помирителен компромис.

Израелският опозиционен лидер Яир Лапид обяви днес, че преговорите в последния момент с правителството на Израел по закона за съдебната реформа са се провалили, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"При това правителство е невъзможно да се постигнат договорености, които да предпазят израелската демокрация",  каза Лапид. Правителството иска да "доведе държавата до разпад, да разруши демокрацията, да унищожи сигурността на Израел, единството на народа на Израел и нашите международни отношения", заяви Яир Лапид, който е лидер на центристката партия "Има бъдеще".

Израелският президент Ицхак Херцог се опита да бъде посредник между правителството и опозицията, като вчера вечерта предложи на двете страни компромисен проектозакон. Според съобщения в медиите обаче не е постигната никаква договореност. 

Десетки хиляди демонстранти излязоха вчера на протест за последен опит да бъде спрян проектозаконът, който според критиците му е заплаха за израелската демокрация, защото ще ограничи правомощията на Върховния съд. По улиците на Тел Авив излязоха също поддръжници на правителството и на законопроекта.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, съдебна реформа