Медия без
политическа реклама

Ирландия се готви да признае Палестина

Шефът на Пентагона не вижда геноцид в Газа

10 Апр. 2024Обновена
Мишел Мартин, външен министър на Ирландия
Мишел Мартин, външен министър на Ирландия

"Ирландия ще предприеме стъпки за признаване на палестинската държава през следващите седмици", заяви външният министър Мишел Мартин, съобщи The Times of Israel. Официалните действия ще бъдат предприети след приключване на "по-широките международни дискусии". "Не се съмнявайте, признаването на палестинска държава ще се случи", казва ирландският министър. И допълни: "Отлагането на признаването вече не е надеждно или приемливо".

 

НЯМА ГЕНОЦИД

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази мнение, че Израел не извършва геноцид срещу палестинците в Газа. "Нямаме никакви доказателства", заяви той пред сенатската комисия по въоръжените сили на изслушване, където показанията му бяха прекъсвани няколко пъти от протестиращи. 

Изказването на Остин идва в момент, когато се засилва натискът върху администрацията на Байдън и демократите относно подкрепата на САЩ за конфликта, отбелязва БГНЕС. Миналата седмица един от членовете на комисията, сенатор Елизабет Уорън, заяви, че международни служители биха могли да определят войната в Газа като геноцид от правна гледна точка.

Остин изложи аргументи в полза на пакета чуждестранна помощ, който е спрян в Камарата на представителите. Пакетът би отключил милиарди военна помощ за Израел, Украйна и тихоокеанските съюзници. В същото време ръководителят на Пентагона подчерта и усилията за освобождаване на хуманитарна помощ за палестинците.

Остин каза също, че военната операция за създаване на кей в Газа, на който да се доставя хуманитарна помощ по море, ще бъде готова до края на април. "Това е нещо, което имаме възможност да направим и трябва да направим", каза той. 

 

УДАРИ

Израелската армия съобщи рано на 10 април, че е извършила бомбардировки на позиции на ливанската групировка "Хизбула" в Сирия. В изявление на ЦАХАЛ се казва, че армията е "нанесла удари по военна инфраструктура, която въз основа на точни разузнавателни данни е била използвана от терористичната организация "Хизбула" на сирийския фронт". Армията заяви, че "държи сирийския режим отговорен за всички дейности, които се извършват на негова територия, и няма да допусне никакви опити за действия, които биха могли да доведат до утвърждаване на "Хизбула" на сирийския фронт". Удари бяха нанесени в Южен Ливан.

 

ЗАПЛАХИ

"Ако Иран атакува от своя територия, Израел ще отговори и ще атакува в Иран", заяви израелският външен министър Израел Кац, цитиран от Ей Би Си. Напрежението между двете сили се покачи след убийството на ирански генерали след удар по иранското консулство в Сирия. Думите на Кац дойдоха, след като върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей потвърди обещанието си да отвърне на Израел. Нито Кац, нито аятолахът уточниха начина, по който ще действат.

 

Последвайте ни и в google news бутон