facebook
twitter

Чужбина

Инженер-икономист поема финансите на Гърция

270
ЕПА/БГНЕС
Членовете на правителството на Кириякос Мицотакис положиха в президентския дворец клетва пред президента на Гърция Прокопис Павлопулос и пред атинския архиепископ Йеронимос. След края на церемонията новите министри се отправиха към своите министерства, за да поемат официално функциите от своите предшественици.

 

Ключовият пост на министър на финансите в новото гръцко правителство пое Христос Стайкурас, който е дипломиран инженер и икономист. Той ще се възползва от богатия си опит във ведомството, където беше заместник-министър по времето на предишния кабинет на партията "Нова демокрация" до 2015 г. В предизборната кампания лидерът на "Нова демокрация" Кириякос Мицотакис обеща намаляване на данъците, увеличаване на заплатите, насърчаване на инвестициите и раздвижване на трудовия пазар.

Новото правителство на Мицотакис положи клетва и се очаква днес да се събере на първо заседание. В кабинета влизат 51 министри и зам.-министри, пет от тях са жени. За министър на външните работи е назначен Никос Дендиас - известен юрист, заемал различни министерски кресла през годините. В неговия ресор попадат отношенията със Северна Македония, а премиерът Мицотакис е отявлен критик на Преспанското споразумение за решаване спора за името между двете страни.

Все още няма коментари

Още

Гръцката църква призна автокефалността на украинската

12.10.2019

1310 13
Задържаха 24 мигранти и водача им край Свиленград

09.10.2019

255 2
Египет, Гърция и Кипър поискаха Турция да спре сондажите край Кипър

08.10.2019

1088 15

Влез или се регистрирай за да коментираш

×