Медия без
политическа реклама

И САЩ въвеждат санкции срещу Беларус заради отклонения самолет

29 Май 2021
Радио Свобода

САЩ също въвеждат санкции срещу Беларус заради отклонения самолет на "Райънеър", който бе принуден да кацне в Минск и на борда му бяха арестувани опозиционният журналис Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. По-рано и ЕС огласи решение за санкции срещу режима на президента Александър Лукашенко.

За намерение да се въведат санкции срещу Беларус се изказа още преди няколко дни американският президент Джо Байдън.

"САЩ, в сътрудничество с Европeйския съюз и други партньори разработват санкции срещу ключови представители на властите в Беларус и връщат ограниченията срещу 9 държавни предприятия в тази република, които бяха снети по-рано - се казва в прессъобщение на говорителя на Белия Дом Джен Псаки. - В резултат от тази мярка се забранява на американски граждани да се ангажират с транзакции с тези предприятия, с техни собствености или интерес към техни собствености".

Освен това е издадено предупреждение Ниво 4 към американски граждани, като те настоятелно са подканени да не пътуват до Беларус. 

"Министерството на финансите ще разработи за президента (Байдън) нова Изпълнителна заповед, която ще предостави на САЩ разширени пълномощия да налагат санкции срещу елементи от режима на Лукашенко, неговата мрежа от поддръжници и тези, които поддържат корупцията, нарушаването на човешките права и атаките срещу демокрацията. Министерството на правосъдието, включително ФБР, работят в тясно сътрудничество със своите европейски колеги", се чете още в съобщението.

А също така и, че САЩ ще прекратят дирекционното прилагане на Споразумението за въздухоплавателни услуги между САЩ и Беларус от 2019 г.

Подчертава се, че мерките се взимат, "за да държим режима отговорен за действията му и да покажем нашата ангажираност към стремежите на хората на Беларус".

"Призоваваме Лукашенко да позволи достоверно международно разследване на събитията от 23 май, незабавно да освободи всички политически затворници и да влезе в цялостен и истински диалог с лидерите на демократичната опозиция и гражданските групи, които да доведе до провеждането на свободни и честни избори под наблюдението на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа).", завършва документът.

Въведените санкции срещу Беларус заради самолета на Ryanair са едва началото, заяви външният министър на Германия Хайко Маас и подчерта, че времето за диалог с Александър Лукашенко е отминало. Той говори на среща в Лисабон на външните министри на страните от ЕС в т. нар.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата