Quantcast
Гърция става високотехнологична крепост срещу мигрантите | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Гърция става високотехнологична крепост срещу мигрантите

2 473
 EPA/BGNES
2015 г. Лодка с мигранти, потеглила от турския бряг, наближава остров Лесбос.

Високи железни огради, наблюдателници, звукови оръдия, дронове – Гърция подсигурява границите си срещу нови нашествия на мигранти. Със средства от ЕС южната съседка на България се превръща във „високотехнологична крепост“, съобщава "Дойче веле". 

Евродепутатката Корнелия Ернст от Лявата партия в Германия редовно посещава гръцко-турските гранични региони. Системата за контрол по границата все повече затруднява хората в опитите им да избягат от мизерията и преследванията, споделя тя. За целта се използват петметрови стоманени огради, наблюдателни кули, огради от бодлива тел, редица високотехнологични инструменти като термовизионни камери и дронове. „Тази граница е пример за милитаризирането на граничната политика на ЕС", посочва Ернст.

Звукови оръжия

По граничната река Еврос (Марица) в момента се изпробва технология, при която снимаща на живо камера виртуално отстранява листата на дървета и храсти, за да открие хората, които се крият сред тях.

Европейската комисия подкрепя този проект с осем милиона евро, а той е само един от многото, казва Ерик Маркарт, евродепутат от Зелената партия: „Използват се силни шумове, целящи да отблъскват кандидатите за убежище, за да не достигат те изобщо до граничните преходи". А това няма нищо общо със съблюдаването на човешкото достойнство и с правото на ЕС, посочва Маркарт.

Звуковото оръжие би трябвало да представлява един вид физическа бариера. Монтираният върху брониран автомобил уред произвежда шум като от реактивен двигател и го разпространява на голямо разстояние. Правозащитниците виждат в това посегателство спрямо здравето на мигрантите.

Говорителят на ЕК Адалберт Янц заяви по този повод, че Комисията няма нищо общо: „Припомням, че охраната на границите е в правомощията на държавите членки, т.е. в случая не става дума за проект на ЕС". По думите му ЕК следи със загриженост медийните информации и е в контакт с гръцките власти, за да получи повече сведения за това шумово оръдие. Същевременно председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен нееднократно е гарантирала на гръцките власти всякаква подкрепа при защита на границата, тъй като тя е и външна граница на ЕС и щит за Европа.

Милиони за детектори на лъжата

ЕС финансира множество проекти, предназначени за контрол на границите и миграционните движения, казва Патрик Брайер от Пиратската партия. Евродепутатът е внесъл жалба срещу ЕК с искането за получаване на достъп до документите по един изследователски проект.

"Подпомаганият с 4,5 милиона евро по линия на ЕС проект „iBorder Control" (високотехнологичен контрол на границите) би трябвало да изолира Европа още повече чрез използването на изкуствен интелект", обяснява Брайер. Проектът предвижда подлагането на тест с детектор на лъжата на кандидат-мигрантите още преди да са тръгнали за Европа, т.е. в родните им страни. „Чрез моята жалба искам принципно да изясня, че данъкоплатците и парламентите имат правото на достъп до обществените изследвания – особено при такива псевдонаучни и оруеловски начинания като видео-детектора на лъжата", казва Брайер. 

Европа – високотехнологична крепост

Вследствие на бежанската криза от 2015 година ЕС е вложил три милиарда евро в разработването на технологии за сигурност. Целта е Европа да се превърне в един вид високотехнологична крепост, за да бъдат спирани бежанците още преди незаконно да са преминали границата.

Ключови думи:

Гърция, Европа, мигранти

Още

Мигранти притискат белгийското правителство с гладна стачка

20.07.2021

738
Гърция очаква пик на новата ковид вълна в средата на август

15.07.2021

1192
Литва бори мигрантската криза с противоречиви закони

14.07.2021

346