facebook
twitter

Чужбина

Гърция спаси 41 нелегални мигранти от хладилен камион

150
 ЕПА/БГНЕС
Почти 5000 незаконни мигранти са задържани в последната седмица от турските власти, сочат официалните данни.

Гръцките власти спасиха 41 нелегални мигранти, повечето афганистанци, натоварени в хладилен камион, съобщиха местните медии. Те са открити при рутинна полицейска проверка в Северна Гърция край град Ксанти. 7 от спасените мигранти са откарани в болница с дихателни проблеми. Хладилната инсталация на камиона не е била включена. Задържан е шофьорът, който е грузинец. Смята се, че е трафикант на хора. Заедно с него в кабината е пътувал и турски гражданин, който обаче успял да избяга при полицейската проверка и се издирва.

Виетнамската полиция пък арестува 8 души, за които се смята, че имат връзка с откритите мъртви в хладилен камион с българска регистрация в Англия 39 виетнамски граждани, предадоха агенциите. Миналата седмица британската полиция обвини двама души в убийство за смъртта на мигрантите, чиито тела бяха намерени на 23 октомври. Те най-вероятно са станали жертва на международна група за трафик на хора. 

Турските власти пък съобщиха, че поне 4974 незаконни мигранти са задържани в последната седмица, предаде Анадолската агенция, като цитира полицията. 2433-ма са арестувани при няколко операции, осъществени от жандармерията в провинция Одрин. Според силите за сигурност в Одрин властите в Гърция са започнали да изпращат незаконни мигранти към Турция в разрез с Женевската конвенция, Европейската конвенция за правата на човека и Конвенцията на ООН срещу мъченията. В крайбрежните провинции пък са арестувани над 2500 мигранти, които се опитвали да стигнат Европа през Гърция. Сред арестуваните има пакистанци, конгоанци, сирийци, иракчани, афганистанци, мароканци, и др. 

Все още няма коментари

Още

Беларус и Турция предизвикаха спешно заседание в ЕС

12.08.2020

2465 12
Бразилия даде 100 000 жертви от коронавирус и обяви 3-дневен траур

09.08.2020

Обновена

2514 29
Турция отрича увеличение на коронаинфекцията в курортите си

06.08.2020

862 2

Влез или се регистрирай за да коментираш