Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гърция разследва бивши министри за подкупи и измами

11 Апр. 2019
ЕПА/ БГНЕС
Бившият гръцки министър на здравеопазването Андреас Ловердос е заподозрян в получаване на подкуп от фармацевтичната компания „Новартис“.

Бившият гръцки министър на здравеопазването в правителството на ПАСОК и настоящ член на Демократичния съюз Андреас Ловердос е заподозрян в получаване на подкуп в скандала около фармацевтичната компания „Новартис“, съобщиха гръцките медии. Гръцката прокуратура предаде делото за по-нататъшно разследване и отнемане на депутатския имунитет на Ловердос. Прокуратурата е завела дела срещу още четирима политици, разследва се и възможното участие на петима други, включително бившия министър-председател Андонис Самарас и бившите министри Янис Стурнарас, Адонис Георгиадис и Димитрис Аврамопулос, който в момента е еврокомисар.

Разследването на прокуратурата е за периода април 2011 г. - май 2012 г. и се отнася до четири лекарства на швейцарската фармацевтична фирма, които са се продавали в Гърция на цена, по-висока от тази в другите европейски държави. Говорител на гръцкото правителство и министър без портфейл Димитрис Сенакопулос заяви на редовен брифинг с репортери, че скандалът с "Новартис" е "един от най-големите, ако не и най-големият от създаването на гръцката държава", като подчерта, че според прогнозите на страната са нанесени щети за около 23 милиарда евро.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?