facebook
twitter

Чужбина

Гърция разселва стотици мигранти

106
ЕПА/БГНЕС
570 мигранти, основно афганистанци, бяха транспортирани с ферибот от остров Лесбос до атинското пристанище Пирея.

Правителството активизира план за намаляване на напрежението  на Егейските острови. С предимство са "уязвимите категории" - майки с деца и възрастни хора, предадоха агенциите. По линията Лесбос - Пирея се движат фериботите с мигранти, които правителството прехвърля във вътрешността на страната. В първата фаза на намаляване броя на хората в лагерите по Егейските острови са мигрантите, настанени в лагера "Мория". Група от 570 мигранти, която пристигна на пристанище Пирея, отпътува с автобуси за лагер до Солун. С предимство са малолетните без родители, както и майките с деца. Друг ферибот прехвърля мигранти от островите Лерос и Кос в бивша казарма в района на Коринт.

Лагерът "Мория" на остров Лесбос постоянно предизвиква реакции от местната власт и от хуманитарни европейски организации заради неподходящите условия на живот там. В същото време деца, чиито родители са в други европейски страни, в следващите дни ще бъдат изпращани при семействата си. Сред действията на Атина е и съвместното изявление на Гърция, България и Кипър за финансова помощ на страните по Източносредиземноморския маршрут, което трябва да бъде обсъдено на Съвет в Брюксел днес.

Кораб с мигранти потъна край италианския остров Лампедуза, при което загинаха поне девет души. Бреговата охрана е спасила 22-ма души.

 

Все още няма коментари

Още

Холандия задържа камион с десетки бежанци

21.11.2019

42
Гърция прави бежански лагери-затвори

21.11.2019

77
В Израел се проведоха учения за борба с руските ракетни системи С-400

18.11.2019

4714 61

Влез или се регистрирай за да коментираш

×