Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гръцките управляващи загубиха в Атина и Солун

"Нова демокрация" спечели местния вот, но претърпя поражения в най-големите градове

16 Окт. 2023
БГНЕС
Новоизбраният кмет на Атина Харис Дукас празнува със своите симпатизанти.

Управляващата в Гърция консервативна партия "Нова демокрация" (НД) спечели местните избори. Но претърпя знаково поражение в столицата Атина и Солун, след като само преди 4 месеца триумфираше на парламентарния вот. 

Това е равносметката от балотажите в южната ни съседка, проведени вчера. Районът на Солун беше силно засегнат от наводненията през септември, припомня БГНЕС.

На първия тур на местните избори миналата седмица НД водеше в седем от 13-те региона. На втория тур броят нарасна на осем. Но в Атина племенникът на министър-председателя Кириакос Мицотакис и настоящ кмет от НД Костас Бакоянис загуби от кандидата на социалистите Харис Дукас. Новоизбраният кмет, който е професор в Националния технически университет в Атина, спечели 55,96%, а Костас Бакоянис - 44,04%. Дукас заяви, че атиняните са "повярвали в невъзможното" и са направили така, че успехът му да се сбъдне въпреки всички трудности.

В Солун - втори по големина град в Гърция, кандидатът на управляващата партия, кметът Константинос Зервас, също беше победен. Новоизбраният кмет Стелиос Ангелудис спечели 67%.

В областта Тесалия, засегната от опустошителна лятна буря, кандидатът на НД Костантинос Агорастос загуби от независимия Куретас Димитриос. Победителят получи повече от 59% при преброени над 80% от бюлетините. Но кандидат от управляващата партия спечели в Северна Гърция - Апостолос Цицикостас бе преизбран в Централна Македония с над 60%.

На втория тур се наблюдаваше ниска избирателна активност. Тя спадна с повече от 11,5% спрямо миналата седмица. "Това е нещо, което трябва да тревожи всички нас", заяви премиерът Кириакос Мицотакис. И оцени в партиен план: "Това не беше особено добра вечер за "Нова демокрация".

Преди четири месеца, на парламентарните избори през юни, НД се радваше на съкрушителна победа от 40,56%, което бе с 20 пункта повече от основния ѝ съперник - радикалната левица "СИРИЗА". После новото правителство беше остро критикувано за това как се справи с пожарите и наводненията, които сполетяха Гърция. 

Още по темата