Quantcast

Медия без
политическа реклама

Говорителят на Държавния департамент напуска поста

08 Март 2023
архив
Нед Прайс

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс ще се оттегли от поста си този месец, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА. Едно от най-разпознаваемите лица в правителството на президента Джо Байдън заема тази длъжност от януари 2021 г. Прайс ще остане в министерството и ще работи директно с Блинкън, предаде БТА.

"В рамките на няколко дни след като пое поста, той възстанови ежедневните брифинги за пресата на министерството, давайки възможност на журналистите редовно да задават трудни въпроси за нашата политика", се казва в изявлението на държавния секретар.

По време на управлението на предишния президент Доналд Тръмп брифингите за пресата на Държавния департамент се провеждаха само по изключение.

"Нед помогна на правителството на САЩ да защитава и насърчава свободата на печата по света и даде пример за прозрачността и откритостта, за които се застъпваме в други държави. Приносът му ще бъде от полза за Държавния департамент дълго след края на службата му", каза Блинкън.

Американската телевизионна компания Ен Би Си съобщи, че Прайс ще остане на поста си до средата на март, а след това ще бъде заменен от настоящия заместник-говорител Ведант Пател.

Още по темата