Медия без
политическа реклама

Германските власти проверяват фирма заради керосин за руските ВВС

Wintershal Dea отрича да е отговорна за производството на горивото за руските военни самолети

08 Ноем. 2022

Властите в Германия започнаха преговори с газовия концерн Wintershall Dea след разследването на "Шпигел" и тв ZDF, че концернът съдейства косвено в сътрудничество с "Газпром" за доставките на керосин за руските изтребители, които бомбардират Украйна. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на осведомен източник. 

Участникът в преговорите от страна на правителството е отказал да съобщи подробности на агенцията, отбелязвайки единствено, че Германия подкрепя Украйна. Представител на Wintershall Dea повтори официалната позиция, заявена миналата събота, когато бе публикувано разследването: концернът отхвърля връзка между доставките на газов кондезат, произвеждан съвместно с Русия, и смъртта на хора. 

Разследването показа, че германският концерн не е напуснал Русия след началото на войната, както постъпиха много западни газови и петролни компания. Wintershal участва в добива на газов кондензат от основното руско газово находище в Западен Сибир - Уренгой. Той е страничен продукт при добива на природен газ, след това кондензата се закарва до комбинат в Омск, където се произвежда керосин. Разследването проследява къде точно е карано горивото - на две летища, близо до границата с Украйна, откъдето летят военните самолети, които през март удариха театъра в Мариупол и Чернигов. 

Wintershall Dea твърди, че не участва в преработката на газовия кондензат и не може да е отговорен за какво се използва. Зам.министърката на правосъдието на Украйна Ирина Мудра настоя компания да прекрати бизнеса си в Русия, а германските власти да проведат задълбочена проверка. 

Der Spiegel заедно с разследващия екип Frontal на тв ZDF публикува разследване, в което се твърди, че германската фирма Wintershall Dea доставя на "Газпром" авиационно гориво.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата