Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германските власти проверяват фирма заради керосин за руските ВВС

Wintershal Dea отрича да е отговорна за производството на горивото за руските военни самолети

08 Ноем. 2022

Властите в Германия започнаха преговори с газовия концерн Wintershall Dea след разследването на "Шпигел" и тв ZDF, че концернът съдейства косвено в сътрудничество с "Газпром" за доставките на керосин за руските изтребители, които бомбардират Украйна. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на осведомен източник. 

Участникът в преговорите от страна на правителството е отказал да съобщи подробности на агенцията, отбелязвайки единствено, че Германия подкрепя Украйна. Представител на Wintershall Dea повтори официалната позиция, заявена миналата събота, когато бе публикувано разследването: концернът отхвърля връзка между доставките на газов кондезат, произвеждан съвместно с Русия, и смъртта на хора. 

Разследването показа, че германският концерн не е напуснал Русия след началото на войната, както постъпиха много западни газови и петролни компания. Wintershal участва в добива на газов кондензат от основното руско газово находище в Западен Сибир - Уренгой. Той е страничен продукт при добива на природен газ, след това кондензата се закарва до комбинат в Омск, където се произвежда керосин. Разследването проследява къде точно е карано горивото - на две летища, близо до границата с Украйна, откъдето летят военните самолети, които през март удариха театъра в Мариупол и Чернигов. 

Wintershall Dea твърди, че не участва в преработката на газовия кондензат и не може да е отговорен за какво се използва. Зам.министърката на правосъдието на Украйна Ирина Мудра настоя компания да прекрати бизнеса си в Русия, а германските власти да проведат задълбочена проверка. 

Der Spiegel заедно с разследващия екип Frontal на тв ZDF публикува разследване, в което се твърди, че германската фирма Wintershall Dea доставя на "Газпром" авиационно гориво. След това руската компания доставя горивото на авиобази, откъдето излитат самолети, извършили военни

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?