Медия без
политическа реклама

Германия се готви да увеличи минималната заплата

26 Юни 2023
Pixabay

Германия да повиши минималната си заплата до 12,41 евро на час от 1 януари 2024 г. пише в най-новите препоръки на германската комисия за минималната заплата, в която участват представители на работодателите и служителите, предаде БТА, като цитира ДПА.

Съгласно препоръките на комисията, които обичайно се превръщат в законодателство, следващото повишаване на минималната заплата в Германия ще бъде въведено година по-късно – през 2025 г., когато почасовата ставка трябва да достигне 12,82 евро на час.  

От 1 октомври 2022 г. германските власти вдигнаха минималното заплащане от 10,45 евро на 12 евро на час.

Представители на синдикатите обаче се противопоставиха на предлаганото увеличение на минималната заплата, определяйки го като недостатъчно за засегнатите от високата инфлация работници.

"Резолюцията идва в момент на слаб икономически растеж и устойчиво висока инфлация в Германия, което повдига големи предизвикателства както за компаниите, така и за служителите", пише в решението на комисията за определяне на минималната заплата.

От Конфедерацията на профсъюзите в Германия (DGB) остро разкритикуваха решението. Нейният лидер Щефан Кьорцел, който участва в комисията, заяви, че като се има предвид високата инфлация, номинално увеличение с 41 евроцента всъщност ще представлява огромно намаление на заплатите за около 6 милиона души, работещи на минимална заплата в страната.

Представители на служителите са настоявали за увеличение на минималната заплата до поне 13,5 евро на час. Идеята обаче е била отхвърлена от представителите на бизнеса и председателя на комисията Кристиане Шьонефелд.

За първи път Германия въведе законово установена минимална работна заплата през 2015 г. Първоначално тя бе в размер на 8,50 евро на час, но оттогава ставката бе постепенно увеличавана.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата