facebook
twitter

Чужбина

Германия поиска да дава по-малко пари в бюджета на ЕС

685
 ЕПА/БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел и финансовият й министър Олаф Шолц не искат страната да е "непропорционално натоварна" с увеличаването на евробюджета на ЕС.

Германската вноска в хазната на ЕС трябва да бъде намалена, тъй като Берлин е "непропорционално натоварен" с увеличаването на евробюджета на блока, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от информационните агенции. Тя говори пред парламента часове преди началото на започналия в четвъртък в Брюксел Европейски съвет, на който многогодишната финансова рамка на ЕС трябваше да е сред основните теми. Канцлерът обяви, че евентуално увеличение на бюджета на ЕС с 1% от брутния вътрешен продукт на общността при Брекзит би било прекалено голяма тежест за Германия. "Затова трябва да обсъдим справедливо разпределение на бремето във финансовия му аспект, а също и намаление за Германия", каза Меркел. 

Междувременно страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) отхвърлиха предложение на финландското председателство на ЕС за реформиране на финансирането на основните европрограми, съобщи електронното издание "ЮрАктив". Идеята предвижда намаляване на средствата за кохезия и земеделска политика, но увеличено финансиране за политическите приоритети и новите предизвикателства, както настоява ЕК. Целта на финландския документ беше да се подпомогнат дебатите за следващия седемгодишен бюджет (2021-2027) на ЕС.

Все още няма коментари

Още

Меркел призова ЕС да развие своя военен потенциал

16.01.2020

1379 18
Голямото декемврийско харчене докара бюджета до дефицит

31.12.2019

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

8102 36
"Зелени закони" обявиха най-скандалната замяна на гори

09.01.2020

1668 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×