Quantcast

Медия без
политическа реклама

Френската опозиция се съмнява в резултата от изборите за парламент

13 Юни 2022Обновена
БГНЕС

Френският лидер на опозиционния Нов народен екологичен и социален съюз (NUPES) Жан-Люк Меланшон изрази съмнение в точността на данните на френското Министерство на вътрешните работи за първия тур на парламентарните избори в страната, предаде БГНЕС, позовавйки се на френските медии.

Френският телевизионният канал BFM припомня, че според предварителните данни след допитванията левият алианс, който включва движението "Неконформистка Франция", Социалистическата партия, Френската комунистическа партия и алианса "Европа - Околна среда - Зелени", води с малка разлика в съревнованието с управляващия блок "Заедно!". Въпреки това в окончателния си резултат МВР постави левицата на второ място след президентския блок.

Според Le Monde, който прави собствени изчисления, "левицата получава 26,1% на първия тур, а управляващият блок - 25,8%". Въпреки това, по данни на Министерството на вътрешните работи, алиансът на Меланшон печели 25,66%, докато президентският блок - 25,75%.

"Това са неверни данни, тъй като не отчитат кандидатите, които сме подкрепили", заяви говорителят на левия алианс Алексис Корбиер по повод статистиката на Министерството на вътрешните работи. Според анализатор на BFM разминаването се дължи на факта, че МВР е преброило отделно регионалните избиратели в отвъдморските департаменти, въпреки че тези кандидати са предупредили предварително, че възнамеряват да бъдат част от фракцията на Новия народен екологичен и социален съюз.

Меланшон посочва и конкретен пример за "манипулиране на резултатите". "Жан-Юг Ратенон, който беше начело на избирателния район в Реюнион, е член на нашата фракция в Националното събрание от пет години. Въпреки това [министърът на вътрешните работи Жералд] Дарманен го постави в категорията "други леви", отбелязва Меланшон в Twitter.

Първият тур на изборите за Национално събрание се проведе във Франция на 12 юни. По данни на Министерството на вътрешните работи управляващият блок "Заедно!", формиран от президентската партия "Възраждане" в съюз с центристите, е получил 25,75% от гласовете. Основният им съперник на балотажа, Новият народен екологичен и социален съюз, получи 25,66%, според министерството.

Партията на Марин Льо Пен Национален сбор е на трето място с 18,7%, а Републиканската партия е на четвърто място (10,4%). Партията "Реконкиста" на Ерик Земур се класира на пето място с 4,2 % от гласовете, но този резултат оставя малки шансове за спечелване на места в парламента. Останалите партии и коалиции не преминаха прага от 4%.

За изборите в континенталната част на Франция и в отвъдморските департаменти са формирани 577 избирателни района, от всеки от които трябва да бъде изпратен един депутат в долната камара на парламента. В 572-те избирателни района, в които на първия тур никой от кандидатите не успя да събере необходимите гласове за победа, съдбата на мандатите ще бъде решена на втори тур, който ще се проведе на 19 юни. 

 

 

Рекордно нисък брой френски избиратели отидоха до урните, за да гласуват за законодателен орган на страната, съобщава France24. 

Еманюел Макрон спечели президентските избори през април и стана първият държавен глава, който през последните 20 години е преизбран на поста. Националното събрание има 577 места. Като част от коалицията четирите партии от NUPES се съгласиха да подкрепят само по един кандидат за всяко от местата: 100 от Зелените, 70 от Социалистите, 50 от Комунистите и 360 от Движение "Непреклонна Франция". 

Ключови думи:

Франция, избори

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?