Медия без
политическа реклама

Екстремни метеорологични условия завладяха Европа

19 Авг. 2022
Pixabay

Мощни бури връхлетяха райони на Централна и Южна Европа, убивайки най-малко 12 души, сред които и деца. Смъртните случаи, повечето от които са заради паднали дървета, са докладвани в Италия и Австрия и на френския остров Корсика, пише Би Би Си. Проливен дъжд и ветрове с пориви до 224 км/ч разрушиха къмпингите на острова. Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, който пристигна в Корсика, каза, че 20 души са били ранени - четирима от които сериозно. Почти 13 000 души са евакуирани от няколко къмпинга в четвъртък вечерта и подслонени в обществени сгради. В петък сутринта властите съобщиха, че нощта е преминала без големи инциденти.

В континенталната част на Франция някои южни райони бяха засегнати от прекъсвания на електрозахранването, а улиците в Марсилия бяха наводнени. В Австрия две момичета на четири и осем години са убити от падащо дърво близо до езеро в Каринтия. По-късно беше съобщено за три жени, загинали в провинция Долна Австрия, също в резултат на падащо дърво. Властите съобщиха, че 13 души са били ранени, включително пет деца.

Междувременно в Италия мъж и жена са загинали от падащи дървета при отделни инциденти в района на Тоскана. Силни ветрове връхлетяха и Венеция и повредиха камбанарията на катедралата ''Сан Марко''.

Рекордни температури

В Южна Италия обаче горещата вълна продължава, като в Сицилия бяха регистрирани температури до 40C.

Пресъхналото състояние на По, най-дългата река в Италия, вече причини милиарди евро загуби на фермерите, които обикновено разчитат на нея за напояване на полета и оризища, пише БГНЕС. За да помогнат на земеделците, властите позволиха използването на повече вода от езерото Гарда, което бе отпушено към местните реки. Притокът му бе със 70 кубически метра вода в секунда. В края на юли, обаче, властите констатират, че езерото е почти пресушено, като само за година нивото му е спаднало с над 32 сантиметра. С това то се доближи до рекордно ниските си нива от 2003 г.

Т. нар. "гладни камъни" изплуваха в някои участъци от реките в Европа, в които водата падна до рекордно ниски нива. Става въпрос за реки в Холандия, Германия и Чехия, предаде NU.nl. Името на камъните идва от вековна традиция преди стотици години, когато критично ниските нива на водата в реките са били отбелязвани на "гладни камъни" - предвестници на глад. В чешката част на река Елба е открит камък с надпис ''Плачи, когато ме видиш''. В германската част на реката са открити 27 камъка с идентично съдържание. Най-старото известно споменаване на много ниско ниво на водата е от 1417 г. Открит е в река Шпрее близо до Берлин. "Гладните камъни" са известни и в Рейн и неговите притоци.

Горските пожари в Испания, Португалия и Гърция принудиха хиляди да се евакуират. Рекордни температури се очакват и в части от Обединеното кралство. Горските пожари във Франция през последните дни принудиха над 24 000 души да избягат, като за тях бяха създадени спешни  временни убежища.

Екстремните метеорологични условия, както горещи вълни, така и бури, станаха все по-интензивни през последните години поради предизвиканото от човека изменение на климата. Светът се е ''затоплил'' с около 1,1C от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света не направят нещо за рязкото намаляване на вредните емисии, пише Би Би Си.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бури, горещи вълни, Европа

Още по темата