Медия без
политическа реклама

Една трета от израелските заложници са мъртви

04 Юни 2024
Част от освободените през ноември заложници.
Част от освободените през ноември заложници.

Израел смята, че повече от 1/3-а от оставащите в Газа заложници са мъртви, съобщи днес правителството на страната. 

Около 250 души бяха отвлечени в Ивицата Газа от бойци от "Хамас" по време на нападението на организацията срещу Израел на 7 октомври, което предизвика войната. Някои от тях бяха освободени по време на примирие през ноември, докато други бяха открити – живи или мъртви – от израелските войници.

Според данните на правителството от 120 останали в плен, 43 са обявени задочно за мъртви от израелските власти въз основа на различни източници на информация, включително на разузнаването, кадри от охранителни камери и минувачи и съдебно-медицинска експертиза. Някои официални лица са допълнили в частни разговори, че броят на мъртвите е може би дори по-висок.

"Хамас", който заплашваше в началото на войната да екзекутира заложници в отговор на израелските въздушни удари, по-нататък заяви, че подобни обстрели водят до гибелта на заложниците. Израел не изключва тази възможност, но заяви, че част от откритите тела на пленници показват признаци на екзекуция.

Вчера още четирима заложници бяха добавени към израелския списък със загиналите.

В петък президентът на САЩ Джо Байдън обяви план за деескалация, според който някои заложници ще бъдат освободени по време на предварително примирие. Но посредническите усилия за постигане на тази сделка са затруднени, тъй като Израел настоява в крайна сметка да възобнови кампанията за унищожаване на "Хамас", докато палестинската ислямистка групировка изисква гарантиран край на войната и изтегляне на всички нахлули в анклава противникови сили.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, Хамас, Газа, заложници