facebook
twitter

Чужбина

Дънчила забърка България в политическата си разпра с румънския президент

845
 EПА/БГНЕС
Румънският премиер в оставка Виорика Дънчила обвини президента Клаус Йоханис, че пречи на страната да приеме планирания автомобилен завод на "Фолксваген", и ЕНП, с която Йоханис е свързан, лобира за България. Двамата са опоненти за вота за държавен глава, който е планиран за 10 ноември.

Българската кандидатура за бъдещия завод на германския автомобилен гигант "Фолксваген" се оказа в центъра на вътрешнополитически скандал в Румъния, съобщиха местните медии. Премиерът на страната Виорика Дънчила, която е в оставка, обвини държавния глава Клаус Йоханис, че саботира възможността съоръжението да бъде в Румъния и подкрепя българската кандидатура. 

В интервю за местния тв канал Ди Си Нюз Дънчила заяви, че Европейската народна партия (ЕНП) е изпратила писмо, с което подкрепя изграждане на завода в България, а не в Румъния, въпреки че страната й предлагала по-добри условия. Тя припомни, че Национално-либералната партия (НЛП) на Йоханис е член на ЕНП. "Обсъждахме проекта, дори министърът на търговията бе в Германия и говори с борда на "Фолксваген". Имаме най-изгодни условия за инвестиция. Но за съжаление нямаме необходимата подкрепа", твърди Дънчила.

В началото на октомври председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер пише писмо, с което настоява "ЕК да проучи отблизо реда и условията, при които се сключва това споразумение, и да се предприемат необходимите стъпки за прилагане на равнопоставени условия". То беше адресирано до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и до Маргрете Вестагер, комисар по въпросите на конкуренцията. Вебер припомня, че България е била сред кандидатите да приемат завода, но фирмата "е избрала Турция заради благоприятния данъчен режим и поради значителните държавни субсидии, които ще бъдат отпускани там".

Дънчила обвини Йоханис, че е одобрил писмото. "Г-н Вебер е изпратил това писмо, с което подкрепят България, и тогава се питам къде са членовете на НЛП, какво е направил президентът Клаус Йоханис? Той е председател на НЛП и ни представлява на Европейските съвети. Не можеше ли да разговаря, когато ходи на Съвета, за да подкрепи Румъния? Не можа ли да говори с лидера на групата на ЕНП, за да подкрепи Румъния?", попита Дънчила. Тя и Йоханис са конкуренти на предстоящите президентски избори през ноември.

Нейното правителство бе свалено с вот на недоверие в парламента на 10 октомври. Основен инициатор на вота бе НЛП, чийто председател бе Клаус Йоханис, преди да бъде избран за държавен глава през 2014 г.

Все още няма коментари

Още

"Безплатно" саниране в Румъния - до €15 000 за ремонт

18.09.2020

2443 22
Румъния получи от САЩ ракети "Пейтриът", за да възпира Русия

18.09.2020

Обновена

3423 79
Правителството на Румъния оцеля със служебна победа

31.08.2020

543

Влез или се регистрирай за да коментираш