Медия без
политическа реклама

Дънчила забърка България в политическата си разпра с румънския президент

22 Окт. 2019
EПА/БГНЕС
Румънският премиер в оставка Виорика Дънчила обвини президента Клаус Йоханис, че пречи на страната да приеме планирания автомобилен завод на "Фолксваген", и ЕНП, с която Йоханис е свързан, лобира за България. Двамата са опоненти за вота за държавен глава, който е планиран за 10 ноември.

Българската кандидатура за бъдещия завод на германския автомобилен гигант "Фолксваген" се оказа в центъра на вътрешнополитически скандал в Румъния, съобщиха местните медии. Премиерът на страната Виорика Дънчила, която е в оставка, обвини държавния глава Клаус Йоханис, че саботира възможността съоръжението да бъде в Румъния и подкрепя българската кандидатура. 

В интервю за местния тв канал Ди Си Нюз Дънчила заяви, че Европейската народна партия (ЕНП) е изпратила писмо, с което подкрепя изграждане на завода в България, а не в Румъния, въпреки че страната й предлагала по-добри условия. Тя припомни, че Национално-либералната партия (НЛП) на Йоханис е член на ЕНП. "Обсъждахме проекта, дори министърът на търговията бе в Германия и говори с борда на "Фолксваген". Имаме най-изгодни условия за инвестиция. Но за съжаление нямаме необходимата подкрепа", твърди Дънчила.

В началото на октомври председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер пише писмо, с което настоява "ЕК да проучи отблизо реда и условията, при които се сключва това споразумение, и да се предприемат необходимите стъпки за прилагане на равнопоставени условия". То беше адресирано до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и до Маргрете Вестагер, комисар по въпросите на конкуренцията. Вебер припомня, че България е била сред кандидатите да приемат завода, но фирмата "е избрала Турция заради благоприятния данъчен режим и поради значителните държавни субсидии, които ще бъдат отпускани там".

Дънчила обвини Йоханис, че е одобрил писмото. "Г-н Вебер е изпратил това писмо, с което подкрепят България, и тогава се питам къде са членовете на НЛП, какво е направил президентът Клаус Йоханис? Той е председател на НЛП и ни представлява на Европейските съвети. Не можеше ли да разговаря, когато ходи на Съвета, за да подкрепи Румъния? Не можа ли да говори с лидера на групата на ЕНП, за да подкрепи Румъния?", попита Дънчила. Тя и Йоханис са конкуренти на предстоящите президентски избори през ноември.

Нейното правителство бе свалено с вот на недоверие в парламента на 10 октомври. Основен инициатор на вота бе НЛП, чийто председател бе Клаус Йоханис, преди да бъде избран за държавен глава през 2014 г.

Още по темата