Медия без
политическа реклама

Делото за корупция срещу Бенямин Нетаняху е възобновено

04 Дек. 2023
Процесът срещу Бенямин Нетаняху който започна през 2020 г., е първият в Израел за действащ министър-председател.
Процесът срещу Бенямин Нетаняху който започна през 2020 г., е първият в Израел за действащ министър-председател.

В разгара на войната срещу ''Хамас'' процесът за корупция на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху беше възобновен в Йерусалим, около два месеца след като беше спрян след кървавото нападение на палестинското ислямистко движение на 7 октомври, предаде БГНЕС, като се позовава на АФП.

Срещу 74-годишния Бенямин Нетаняху са повдигнати обвинения в корупция, измама и злоупотреба с доверие по три дела - обвинения, които той отрича.

По делото, което се разглежда отново от съда в Йерусалим, Нетаняху е заподозрян, че се е опитал да осигури благоприятно отразяване на новинарския уебсайт Walla в замяна на правителствени услуги, които биха могли да донесат стотици милиони долари на Шаул Елович, шеф както на основната израелска телекомуникационна група Bezek, така и на Walla.

В друг случай той е обвинен, че е получил голямо количество „подаръци“ на стойност около 700 000 шекела (около 176 000 евро) от заможни личности. Тези подкупи са били под формата на пури, бутилки шампанско и бижута, раздадени между 2007 и 2016 г.

Сред предполагаемите му благодетели е израелският холивудски магнат Арнон Милчан, продуцент на филмите "Бразилия", JFK, "Хубава жена" и "Убийци по рождение".

Нетаняху е заподозрян, че е насърчил данъчна разпоредба, която е могла да донесе на Милчан милиони долари. Въпреки това Министерството на финансите наложи вето върху нея.

Министър-председателят твърди, че просто е приел непоискани подаръци от приятели, и смята, че е жертва на лов на вещици. Според израелската преса той няма да бъде призован веднага, но може да се яви, за да даде показания след няколко месеца.

Процесът срещу него, който започна през 2020 г., е първият в Израел за действащ министър-председател.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата