facebook
twitter

Чужбина

Чуждите студенти, учещи дистанционно, няма да получават визи за САЩ

221
 Pixabay

Съединените американски щати няма да позволят на чуждестранните студенти да останат в страната, ако учебните им занятия са преместени онлайн заради пандемията от коронавирус. Това обявиха от американските имиграционни служби, цитирани от БНР.

Държавният департамент няма да издава визи, нито пък ще позволи да влязат в страната ученици, които са записани за обучения, които са предвидени да бъдат онлайн през есенния семестър.

Университети с хибридни системи от физическо и онлайн обучение ще трябва да докажат, че чуждестранните студенти посещават предимно занятия с физическо присъствие и само така те могат да запазят статута си.

Решението веднага предизвика критики. „Жестокостта на Белия дом не познава граници“, написа в Туитър сенатор Бърни Сандърс и допълва, че чуждестранните студенти са изправени пред избори - да рискуват живота си като посещават физически часове или да бъдат депортирани.

Повечето американски колежи и университети все още не са обявили плановете си за есенния семестър. Много от тях се опитват да въведат хибридна система от физическо и онлайн обучение, но други като университетът Харвард избраха изцяло да преместят занятията във виртуалното пространство.

За академичната 2018 и 2019 година в Съединените щати имат над 1 милион чуждестранни студенти. Това са 5,5% от всички студенти в страната, а приносът им към американскатка икономика през 2018 година е бил почти 45 млрд. долара.

Най-много студенти има от Китай, Индия, Южна Корея, Саудитска Арабия и Канада.

Все още няма коментари

Още

Беларус арестува и американски граждани

06.08.2020

967 10
Поне 4-ма са ранени при стрелба на парти в Лос Анджелис

04.08.2020

Обновена

671 4
Тръмп: COVID-19 отстъпва в САЩ 

04.08.2020

Обновена

1400 5

Влез или се регистрирай за да коментираш