Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чуждестранни компании се отказват от САЩ за сметка на Китай

25 Яну. 2021
Pixabay

Чуждестранните компании обръщат гръб на САЩ, като се възползват от процъфтяващата икономика на Китай, според доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие. Преките инвестиции в САЩ от чуждестранни компании са се сринали с 49% до 134 млрд. долара миналата година, а преките чуждестранни инвестиции в Китай са нараснали с 4% до 163 млрд. долара през 2020 г.

Въпреки че Covid-19 оказа влияние върху намаляването на чуждестранните инвестиции в американски компании, авторите на доклада посочват, че след като достигат връх от 440 млрд. долара през 2015 г., чуждестранните инвестиции в страната рязко тръгват надолу. Търговската политика на бившия президент Доналд Тръмп също оказва негатовно влияние.

Междувременно икономическият растеж на Китай, както и бързото възстановяване от пандемията, са допринесли за повече инвестициите в китайски компании. Икономиката на Китай се е увеличила с 2,3% за миналата година, когато при повечето големи световни икономики се наблюдава спад заради пандемията. Китай наложи строги политики за блокиране на вируса и задели стотици милиарди долари за големи инфраструктурни проекти, за да стимулира икономическия растеж.

Преките чуждестранни инвестиции в Индия също са скочили рязко - от по-малко от 25 млрд. долара през 2014 г. - преди премиерът Нарендра Моди да поеме властта - до 57 млрд. долара миналата година, се посочва в доклада на ООН. Голяма част от този растеж е следствие от политики, които позволяват на световни марки като Ikea да отворят магазини в страната.

 Преките чуждестранни инвестиции в Обединеното кралство и Италия са намалели с почти 100%. В Русия с 96%, в Германия с 61%, а в Бразилия с 50%.

Ключови думи:

САЩ, Китай, инвестиции

Още по темата