facebook
twitter

Чужбина

България влезе в десетката по нарушения в Европа

Държавата догонва в непрестижната класация по-големи и по-стари членове на ЕС
1034
Снимка: Светослав Терзиев
Европейската комисия е отговорна да следи за спазването на правото на ЕС.

България си подели с Испания осмо-девето място сред 28 държави в ЕС по открити нови дела за нарушение на европейското законодателство през 2018 година. Европейската комисия публикува в четвъртък Годишния си доклад за спазването на правото на ЕС от държавите членки, който показва, че срещу България са образувани 27 дела (колкото и срещу значително по-голямата и по-многолюдна Испания). Най-много нарушения са забелязани през миналата година у Кипър (37), след който се нареждат Люксембург (32), Румъния и Белгия (по 31), Великобритания (30), Полша (29), Чехия (28). Най-малко дела са заведени срещу Естония (11).

В общата класация по висящи дела към края на 2018 г. България е на 12-о място с 60 неприключили наказателни процедури. Пред нея е Франция с 62, а на първо място е Испания с 97. И в тази класация отличник е Естония, срещу която има 27 висящи дела (колкото са открити срещу България само през миналата година).

Най-много забелязани нарушения от България са регистрирани в сферите на данъчното облагане и митата (4) и в миграцията и вътрешните работи (също 4). По три нарушения има във вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средни предприятия, също така в областта на правосъдието и защитата на потребителите, както и в здравеопазването и безопасността на храните. По две нарушения има в четири области: мобилност и транспорт; комуникационни мрежи; околна среда; финансова стабилност, финансови услуги и капиталов пазар.

Много от българските нарушения са заради бавно транспониране на европейските директиви - 35 през 2018 г. Заради натрупване от предишни години има системно покачване на бройката, която е двойно по-голяма, отколкото преди пет години, когато е била само 16.

Общо през миналата година ЕК е завела 644 наказателни процедури и заедно с тях висящите дела срещу 28-те държави са били 1571.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ердоган: Няма да отстъпим нито крачка назад

12.10.2019

2715 36
Научен проект с българско участие спечели 10 млн. евро от ЕС

11.10.2019

831 7
Президентът: България очаква от ЕС реално икономическо и социално сближаване

11.10.2019

687 4

Коментари

VIII_Ви'Ай'Ай'Ай

Светослав Терзиев

❤️

jovani
снимка на jovani

Чудно !!!

Статия от доктора по джурналистика, без да е споменат Борисов.

Доживяхме, алелуя !!!

Отивам да чакам тримата влъхви...

mi6osp.

Това, което ни спасява от първото място е малкият брой българи и още по малкият брой такива, които се решават да заведат дела. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×