Медия без
политическа реклама

Брюксел предлага корупцията да се наказва еднакво в ЕС

България е сочена като най-корумпирана държава в съюза, но не е издала нито една присъда за корупция на високо равнище

17 Яну. 2023
Илва Йохансон
ЕПА/БГНЕС
Илва Йохансон

Европейската комисия ще предложи скоро два законопроекта, свързани с борбата с корупцията, съобщи пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон в дебат, посветен на корупцията сред евродепутатите. Темата е особено актуална за България, където досега не е издадена нито една присъда за корупция на високо равнище, въпреки че в различни класации тя е поставяна на първо място по корумпираност.

Новото законодателство ще даде ясно определение за корупция и ще въведе еднакви наказания навсякъде в ЕС за това престъпление, предаде БТА. "Ще бъдем възможно най-твърди, ще дадем на полицията и на съда необходимите им средства, за да заличат корупцията", обясни Йохансон. Тя посочи, че вторият законопроект ще бъде за изсветляване на прикритото чуждестранно влияние, подозрителното външно финансиране и за чуждестранните организации, които скришом влияят на общественото мнение и подкопават демокрацията.

Корупцията е тежко престъпление, над половината от престъпните организации са свързани с корупционна дейност; с корупция се купуват хора, политици и власт, обобщи Йохансон. Тя отбеляза, че за първите седем месеца от началото на дейността си прокуратурата на ЕС е започнала разследване по сигнали за измами с общо пет милиарда евро от европейския бюджет.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата