facebook
twitter

Чужбина

Британци масово се запасяват с евро преди Брекзит

Депутати напускат опозиционната Лейбъристка партия заради лидера Джереми Корбин
1829
ЕПА/БГНЕС
Редица депутати лейбъристи напуснаха партията заради провалите на ръководството на партията по отношение на Брекзит, антисемитизма и културата на тормоз в партийните редици.

След като стана ясно, че британците масово се запасяват с хранителни и други продукти заради Брекзит, те вече се запасяват с евро в навечерието на датата за Брекзит - 29 март, съобщиха местни медии. През ноември, декември и януари е отчетено голямо увеличение на продажбите на евро в Обединеното кралство. Макар и данните да показват, че апетитът на британците към отпуски в Европа не е намалял, те също свидетелстват за опасения, че лирата може да се сгромоляса, ако Обединеното кралство излезе от ЕС на 29 март без сделка, според експертите. Британското правителство продължи и вчера с опитите за излизане от застоя около „предпазния механизъм“ за ирландската граница, който спъва одобряването на сделката на Тереза Мей в парламента. Министърът за Брекзит Стивън Баркли ще разговаря в Брюксел с главния европейски преговарящ Мишел Барние, а Тереза Мей също се очаква през седмицата в белгийската столица.

Междувременно опозиционната Лейбъристка партия също има проблеми. Поне седем депутати заявиха, че ще напуснат партията, защото не са съгласни с политиката на лидера Джереми Корбин за Брекзит и по отношение на антисемитизма. Критиците на Корбин са особено разгневени от постоянния му отказ да подкрепи втори референдум за напускане на ЕС. Основната причина за напускането са провалите на ръководството на партията по отношение на Брекзит, антисемитизмът и културата на тормоз в партийните редици не са им оставили избор, съобщи Би Би Си. Групата депутати, която се нарича "Независима група", включва Чука Умуна, който в един момент беше разглеждан като бъдещ кандидат за председател на партията. Корбин заяви, че е разочарован от решението им да напуснат партията. Действията на отцепниците бяха предприети след седмици на нарастващи призиви към Корбин да промени стратегията и да започне кампания за втори референдум. Източник от Лейбъристката партия, близък до групата отцепници, посочи, че напусканията могат да предизвикат втора вълна от оставки.

 

АПЕЛ

Британският премиер Тереза Мей направи пореден опит да обедини консерваторите за Брекзит. Телевизия Ай Ти Ви съобщи, че тя е отправила „отчаяна молба“ към съпартийците си да подкрепят споразумението за развода с ЕС и да се избегне вариантът за напускане на съюза без споразумение. Мей е изпратила писмо до всички 317 депутати консерватори, в което настоява да се даде превес не на личните пристрастия, а на обединителните позиции. Тя призна, че поражението в Камарата на общините е било тежко, но е решена да продължи битката. Доминик Грийв, водещ противник на Брекзит в Консервативната партия, предвижда около дузина министри, включително шестима от кабинета, да подадат оставка, ако Великобритания напусне ЕС без сделка. Грийв поясни, че много от тях са заявили пред Мей, че ако до края на февруари няма прокарано споразумение през Камарата на общините, могат да потърсят отлагане на излизането.

 

 ФАЛИТ

Стотици пътници в цяла Европа останаха блокирани, след като британската регионална авиокомпания "Флибми" обяви фалит и анулира всичките си полети. Превозвачът съобщи в изявление, че е решил да прекрати дейността си заради увеличените разходи и несигурността около Брекзит. "Флибми" притежава 17 самолета, извършващи полети до 25 европейски града. В нея работят над 300 служители във Великобритания, Германия, Швеция и Белгия.

Ключови думи:

Брекзит, евро, корбин, фалит
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мей вече поиска отлагане на Брекзит

20.03.2019

496
Мей може да поиска от ЕС отлагане на Брекзит с до две години

19.03.2019

2071 33
Сделката за Брекзит не може да се гласува отново в парламента в Лондон

18.03.2019

1379 25

Коментари

Nickolas

Сигурни ли са, че се запасяват с правилната валута?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×