Медия без
политическа реклама

Бразилският президент обсъжда с Китай съдбата на Крим

Лула да Силва съгласува със Си Цзинпин посредническата си роля за прекратяване на войната в Украйна

13 Апр. 2023Обновена
Луиш Инасио Лула да Силва
ЕПА/БГНЕС
Луиш Инасио Лула да Силва

Президентът на Бразилия Луиш Инасио Лула да Силва пристигна в Китай седмица след като на 6 април предложи на Украйна да отстъпи Кримския полуостров на Русия, за да се сложи край на войната, предадоха световните агенции. Бразилия и Китай не са наложили санкции на Русия и се надяват да играят посредническа роля за слагане край на войната в Украйна, отбелязва АФП. По думите на Лула да Силва украинският президент Володимир Зеленски „не може да иска всичко“.

Утре бразилският президент ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин, а днес е в Шанхай, където присъства на церемония за поемане на председателския пост в банката на БРИКС от Дилма Русеф – бивша лява президентка на Бразилия от български произход. Групата държави от БРИКС включва Бразилия, Китай, Индия, Русия и Република Южна Африка. 

"Времето, когато Бразилия не присъстваше във важни световни решения, приключи. Завръщаме се на международната сцена след необяснимо отсъствие", каза бразилският президент.

"Светът има нужда от спокойствие… Трябва да намерим решение", изтъкна Лула пред журналисти в Бразилия дни преди пътуването си за Китай. "Путин не може да завземе територията на Украйна. Вероятно може да се обсъди въпросът за Крим“, каза той като продължение на инициативата си от края на януари за посредничество в конфликта в Украйна от група държави. Като изрази увереност в успеха на този проект, той предложи тази група от държави да бъде създадена след завръщането му от Китай. 

Главният му външнополитически съветник Селсо Аморим се срещна в края на март в Москва с Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, който се очаква да пристигне в Бразилия на 17 април.

Държавният глава на Бразилия е придружаван в Китай от съпругата си Росанжела да Силва и делегация от около 40 водещи политически фигури, между които има 9 министри, щатски губернатори и парламентаристи. При пристигането си двамата бяха посрещнати от китайският зам.-външен министър Сие Фън. Тази официална визита в държавата, която е главен търговски партньор на Бразилия, беше планирана първоначално за периода 25-31 март, но беше отложена, защото 77-годишният президент Лула се разболя от пневмония, предаде БТА.

Ще укрепим връзките си с Китай. Ще поканя Си Цзинпин в Бразилия за двустранна среща, за да му покажем проектите, за които искаме да привлечем китайски инвестиции, заяви Лула в понеделник вечерта по общественото радио „Воз до Бразил“.

Това е четвърто официално посещение в Китай на Лула, който през януари започна третия си президентски мандат, след като беше държавен глава от 2003 до 2010 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Лула да Силва, Китай

Още по темата