Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борел прогледна за отношението на Русия към ЕС

02 Март 2021
Стоп кадър от екрана
Жозеп Борел в Европарламента

Русия се занимава активно с дезинформация, за да очерни демокрацията в ЕС и да отслаби международното сътрудничество, заяви върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Жозеп Борел пред специалната комисия на Европейския парламент за външна намеса в демократичните процеси на ЕС. Той обеща да се засилят мерките по предотвратяване и сдържане на злонамерената дейност срещу Евросъюза, съобщи „Дойче веле”.

Кампаниите по разпространяване на невярна и вкарваща в заблуда информация са особено пагубни в периода на пандемията, тъй като могат да застрашат реално живота на хората, смята ръководителят на европейската дипломация.

„Станахме свидетели как прокремълските канали разпространяваха твърдения, че носенето на маски е безполезно или „подгряваха” гласовете срещу локдауна”, каза Борел. В последно време цел на подобни действия са ваксините срещу ковид-19 и така наречената ваксинна дипломация.

Според него Русия се старае да дискредитира западните ваксини и техните производители, възхвалявайки своята собствена. Като пример посочи широко отразяваната от страна на прокремълските медии информация, че след ваксинирането с препарата на Pfizer/BioNTech хората са получили странични ефекти, а някои дори били починали.

По отношение на посещението си в Москва в началото на февруари Борел заяви, че на руските власти не им е харесало, когато се е опитал да започне конструктивен диалог.

„Те не искаха аз да говоря за неща, които те не ценят – правата на човека и делото срещу Навални. Станахме свидетели на умишлена и координирана и манипулирана дезинформационна кампания срещу европейската служба по външна политика”, каза още Борел.

Още по темата