Quantcast
Байдън: Навални, Афганистан и кибератаките са ни проблем с Русия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Байдън: Навални, Афганистан и кибератаките са ни проблем с Русия

В същото време американският президент допусна да работи с Москва по договора СТАРТ-3
3 029
 ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е готов да обсъди проблемни въпроси с руската страна, предава РИА Новости.  Според държавния глава той е поискал различна информация от ведомствата по теми, свързани с Москва.

Президентът Байдън обявил, че САЩ могат да си сътрудничат с Русия, по-специално по въпроса за намаляването и ограничаването на стратегическите нападателни оръжия. "Можем да действаме в интерес на нашата страна по въпроса за удължаването на СТАРТ-3, но и да дадем на Русия да се разбере, че сме много загрижени за поведението с Навални, ситуацията с кибератаката, свързана със Solar Winds или съобщенията за награди за главите на американците в Афганистан ", каза той.

"Сега" припомня:

На практика Байдън потвърждава, че САЩ продължава да подозира Русия за мащабната кибератака, включително и срещу американски стратегичеки обекти и институции. Официалните власти във Вашингтон обявиха огромните си притеснения от пробива още в средата на декември м.г. Тогава бе заявено, че  кибертаката е била осъществена отвън, а целта ѝ са били Министерството на финансите и Националното управление по телекомуникации и информация. Обявено бе, че са хакнати и Министерството на търговията и енергетиката, Държавният департамент, изследователски центрове. Оказа се, че атаката е започнала още през март 2020 г., като хакерите са успели да проникнат в системата на компания SolarWinds в Тексас. Тя произвежда софтуер за управление и сигурност на компютърните системи. Новината се състои в това, че самата SolarWinds не е била целта на хакерите, а само начин за внасяне на вредния софтуер в американските правителствени институции, срещу които са били планирани атаките.Прониквайки в SolarWinds, хакерите са инсталирали свой секретен код в един от пакетите за актуализиране на програмите на тази компания, който е разпратен до клиентите ѝ посредством системата за автоматичен ъпдейт.

Думите на Байдън сега, показват и, че САЩ продължава да рови и около твърденията на американското разузнаване, че руското военно разузнаване е предлагало бонуси на свързани с талибаните бойци, за да убиват военнослужещи от американските и коалиционните сили в Афганистан. С тези разкрития излезе преди време вестник “Ню Йорк таймс”. Като се позовава на официални представители, запознати с темата вестникът, съобщи на 26 юни, че тайно подразделение на руското военно разузнаване (ГРУ), свързано с опити за убийства и в Европа, е предлагало награди за успешни атаки през миналата година. “Ню Йорк таймс” твърдеше, че президентът Доналд Тръмп е информиран за разузнавателния доклад през март, но администрацията все още не е решила как да отговори.

Русия отрича участие в кибератаката, както и в практики, свързани с американски военни в Афганистан.  

Само преди дни бе обявено, че американският президент Джо Байдън ще се стреми към петгодишно удължаване на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ, неофициалното име на СТАРТ-3). Решението, което беше съобщено за първи път от Washington Post, трябва да бъде взето бързо, тъй като договорът, който ограничава САЩ и Русия да разполагат с не повече от по 1550 стратегически ядрени бойни глави, трябва да изтече на 5 февруари.

Източникът, пожелал да остане анонимен, казва, че американските конгресмени са били уведомени за решението на Байдън, което вероятно ще бъде обявено по-късно в четвъртък. Освен ограничаването на броя на стратегическите ядрени оръжия до най-ниското им ниво от десетилетия Нов старт слага таван и върху базирани на сушата или на подводници ракети и върху бомбардировачите, които ги доставят.

Изтичането на договора ще сложи край на всички ограничения върху разполагането на американски и руски стратегически ядрени бойни глави и системи, които ги пренасят, което може да стимулира нова надпревара във въоръжаването, казват експерти.

 

Още

Опит от САЩ: Случаите на Covid-19 растат при отворени ресторанти

08.03.2021

380
Колко дълга е каишката на Борисов?
"Хаас" ще бъде разследван от WADA заради руското знаме

07.03.2021

9155