Медия без
политическа реклама

Американските сенатори се разбраха за контрола на оръжията

13 Юни 2022
Pixabay

Група сенатори от различни партии  разработиха тесен набор от мерки за контрол на оръжията, които биха могли да се превърнат в първия сериозен опит за реформа на нормативната уредба в областта на оръжията от десетилетия насам, предава БГНЕС.

Пакетът ще увеличи финансирането на психиатричните услуги и сигурността в училищата, ще разшири проверките на миналото и ще стимулира щатите да въведат т.нар. "закони на червения флаг", които позволяват на властите да конфискуват оръжия от лица, считани за заплаха. Мерките обаче не включват забрана на нападателните оръжия или универсални проверки на миналото, което означава, че няма да оправдае очакванията на президента Джо Байдън, прогресивните демократи и активистите за борба с насилието с оръжие. 

Контролираната от демократите Камара на представителите прие широк пакет от предложения, който включва повишаване на възрастта за закупуване на повечето полуавтоматични пушки от 18 на 21 години. Партията обаче не разполага с необходимите 60 гласа, за да го прокара в Сената.

Двете ужасяващи стрелби миналия месец - в начално училище в Тексас, при която загинаха 19 деца и двама учители, и в супермаркет в Ню Йорк, при която загинаха 10 души, допринесоха за на протести в цялата страна, организирани от "Марш за нашия живот", основана от оцелели от стрелбата в гимназията в Паркланд, Флорида. Демонстрантите преминаха през Паркленд, носейки плакати с послания като "Аз ли съм следващият?" и "Книги, а не бронежилетки". Протестиращи се събраха и в Ню Йорк, а демонстрации бяха планирани на стотици места в страната.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, оръжия

Още по темата