Медия без
политическа реклама

Афганистан претърпя второ земетресение в рамките на дни

Предишните трусове са разрушили напълно най-малко 11 села

11 Окт. 2023
Хаос след второто земетресение в Афганистан за послендите дни.
БГНЕС
Хаос след второто земетресение в Афганистан за послендите дни.

Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер разтърси Западен Афганистан в сряда, като засегна район, в който повече от 2000 души бяха убити след поредица от подобни трусове през уикенда, предава БГНЕС.

Земетресението е станало на малка дълбочина около 05:10 ч. местно време (00:40 ч. по Гринуич), като епицентърът му е бил на около 29 км северно от град Херат, съобщи Американската служба за геоложки проучвания.

Доброволци и спасители работят от събота насам в последните си опити да намерят оцелели от предишната серия земетресения, които изравниха със земята цели села и засегнаха над 12 000 души, според оценки на ООН.

Местните и националните власти дадоха противоречиви данни за броя на загиналите и ранените при предишните земетресения, но министерството на бедствията съобщи, че са загинали 2053 души.

"Не можем да дадем точен брой на загиналите и ранените, тъй като той се променя непрекъснато", заяви говорителят на министерството за управление на бедствията мулла Джанан Сайек.

Нямаше незабавни съобщения за нови жертви след земетресението в сряда, което удари близо до град Херат, в който живеят над половин милион души.

По данни на ООН предишните земетресения са разрушили напълно най-малко 11 села в района Зенда Джан в провинция Херат.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата