Медия без
политическа реклама

57 държави досега са разрешили гласуване на българските избори

На командированите в чужбина членове на секционни избирателни комисии ще се правят ваксинации на доброволен принцип

06 Февр. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Към момента 57 държави са се съгласили да допуснат гласуване на български граждани на тяхна територия на предстоящите парламентарни избори в България. Информацията е на външното ни министерство.

Основното изискване, което страните поставят, е изборите да бъдат проведени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Всяка държава има собствени специфични изисквания в ситуацията на пандемия. Затова някои дават съгласие вотът да се проведе само на територията на българските посолства и консулства, докато други допускат да се гласува и извън тях, но само след като дадат разрешението си за всяко конкретно предложение за разкриване на секция. 

В списъка на страните, позволили провеждането на изборите на своя земя, засега влизат: Австралия, Австрия, Азербайджан, Туркменистан, Алжир, Армения, Беларус, Белгия, Люксембург, Бразилия, Грузия, Дания, Израел, Испания, Андора, Сан Марино, Йордания, Казахстан, Китай, Косово, Куба, Ямайка, Република Северна Македония, Мароко, Молдова, Нидерландия, Обединени арабски емирства, Португалия, Румъния, Русия, Словения, Турция, Узбекистан, Украйна, Унгария, Финландия, Черна гора, Чехия, Швейцария, Швеция, Намибия, Япония, Хърватия, Латвия, Ливан, САЩ, Албания, Полша, Кувейт, Норвегия, Индия, Литва, Нова Зеландия, Кип​ър, Виетнам, Коста Рика, Непал.

Във връзка с мерките в някои държави, в които е ограничено пътуването в страната, МВнР ще поиска гласуването там да бъде признато за уважителна причина, за да могат българските избиратели да стигнат до избирателните секции.

От ведомството се ангажират да направят всичко възможно да осигурят участието на членове на секционни избирателни комисии от България - в зависимост от условията на приемащата държава за карантина. Навсякъде, където се налага командироване на дипломатически служители, ще им бъдат направени PCR тестове и по възможност ваксинация на доброволен принцип.

Актуална информация за изборите зад граница може да бъде намерена на сайта на МВнР в секцията „Избори" (https://www.mfa.bg/bg/izbori-2021), както и на сайтовете на българските задгранични представителства.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата