Quantcast

Медия без
политическа реклама

500 000 поляци протестираха срещу властта със знамена на ЕС

Опозицията се надигна срещу високите цени, кражбите и лъжите, за свободни избори и демократична, европейска Полша

05 Юни 2023
ЕПА/БГНЕС
Лидерът на опозицията Доналд Туск (вляво) бе начело на протестиращите заедно с бившия президент Лех Валенса (вдясно)

Стотици хиляди излязоха по улиците на Варшава вчера на един от най-големите антиправителствени протести, които полската столица е виждала през последните години. Много от демонстрантите носеха европейски знамена заедно с полски, защото смятат, че сегашната консервативна власт е антиевропейска, като подлага Полша на санкции от ЕС.

Доналд Туск, лидерът на Гражданската коалиция, най-голямата формация на опозицията, твърди, че на протеста са присъствали до 500 000 души, което по думите му го прави "най-голямото демократично събрание в историята на демократична Полша", предаде полската агенция ПАП, цитирана от БТА.

Кметството на Варшава определи броя на демонстрантите на половин милион, въпреки че по неофициална информация от полицията в града присъстващите са били около 150 000 души.

Туск, който е бивш председател на Европейския парламент (2014-2019 г.), призова за протест срещу "високите цени, кражбите и лъжите, за свободни избори и демократична, европейска Полша".

Идеята за шествието получи нов тласък миналата седмица от споровете около закона за създаване на комисия, която да разследва предполагаемото руско влияние върху полската политика.

Критиците изразиха тревога, че законът застрашава честността на предстоящите през есента парламентарни избори в Полша, тъй като не позволява на хора като Туск да се кандидатират.

Датата 4 юни бе избрана и защото на тази дата се навършват 34 години от първите частично свободни избори в Полша, които проправиха пътя за завръщането на страната към демокрацията.

В обръщението си към хиляди хора Туск заяви: "Защо половин милион поляци излязоха на улицата днес? Защото чувстваме, че от години Полша се управлява от хора, които не могат да обичат, които фалшифицираха думата "солидарност" и които отнемат свободата ни всеки ден, парче по парче."

"Демокрацията умира в мълчание", продължи той. "От днес нататък няма да има повече мълчание. Днес вие издигнахте глас от името на 38 милиона полски жени и мъже, издигнахте глас за демокрацията, за да не умира тя, въпреки ежедневните атаки на ПиС, Качински (управляващата партия "Право и справедливост" и нейния лидер Ярослав Качински - бел. ПАП.) и това правителство срещу нейните основи. Не, демокрацията в Полша няма да умре. Няма да има мълчание. Ние ще крещим силно. "

По-рано Рафал Тшасковски, кмет на Варшава и високопоставен член на Гражданска платформа, най-голямата опозиционна партия, заяви пред множеството, че трябва да се възстанови "общността на свободните и смели хора".

"Събуди се, Полша! Особено във времена, когато властите се опитват да унищожат демокрацията, да политизират всички независими институции, когато на практика ни извеждат от Европейския съюз или ни поставят в периферията, тогава говорим за свобода", каза той. "Ние, нацията, всички вие от цяла Полша, имаме право ясно да кажем каква Полша искаме. Искаме демократична, отворена и европейска Полша", добави Тшасковски.

Но министър-председателят Матеуш Моравецки омаловажи протеста, като заяви, че той е бил организиран от стари политически "лисици" и далеч не е бил спонтанна демонстрация, за каквато очевидно са призовавали.

"Малко ме разсмива, когато стари лисици, които са в политиката от много, много години, организират антиправителствено шествие и го представят като спонтанен граждански протест", добави той.

Моравецки заяви, че е чул от представители на местната власт "как всичко изглежда отвътре навън".

"От централата на ГП дойде директива, че всички техни председатели и кметове трябва да доведат (във Варшава - бел. ред.) колкото се може повече активисти на ГП, служители на общински фирми, представители на местната власт и т.н.", каза той.

Моравецки допълни, че няма нищо против идеята за шествие на местните организации, но "тук нищо не се случва от тях".

Ключови думи:

Полша

Още по темата