Медия без
политическа реклама

50 жертви след катастрофа с филипински военен самолет

05 Юли 2021
Транспортният самолет Херкулес C-130 е превозвал 96 души, повечето от които наскоро завършили армията, когато е задминал пистата, докато се опитвал да кацне при слънчево време на остров Холо в провинция Сулу.
БГНЕС
Транспортният самолет Херкулес C-130 е превозвал 96 души, повечето от които наскоро завършили армията, когато е задминал пистата, докато се опитвал да кацне при слънчево време на остров Холо в провинция Сулу.

Филипинските сили за сигурност претърсват мястото сред кокосовите дървета на отдалечен южен остров, за да открият данни за полета на самолета, катастрофирал и убил 50 души в едно от най-тежките военни въздушни бедствия в страната, предава БГНЕС.

Транспортният самолет Херкулес C-130 е превозвал 96 души, повечето от които наскоро завършили армията, когато е задминал пистата, докато се опитвал да кацне при слънчево време на остров Холо в провинция Сулу - рай за ислямски бойци в страната. 50 души, включително 47 военнослужещи и трима цивилни, са загинали, когато самолетът е избухнал в пламъци в село, съобщи говорителят на въоръжените сили на Филипините генерал-майор Едгард Аревало. Други 53 са ранени, повечето от тях войници. Не е ясно дали пилотите са сред оцелелите.

Снимките на сцената, публикувани от Съвместна оперативна група-Сулу, показват повредената опашка и димящи останки на задната част на фюзелажа в кокосова горичка.

"Имаме хора на място, които проверяват целостта на частите за доказателства, които ще извлечем, най-вече записващото устройство за полетните данни", каза Аревало. "Освен разкази на очевидци, ние търсим също записи на радиоразговори между пилота и контролната кула."

Повечето от пътниците наскоро са завършили основно военно обучение и са били разположени на неспокойния остров като част от усилията за противодействие на бунтовниците в региона с мюсюлманско мнозинство.

Военните имат силно присъствие в южните Филипини, където действат бойни групи, включително екипът за отвличане срещу откуп „Абу Саяф“.

Миналия месец хеликоптер Блек Хоук падна по време на тренировъчен полет през нощта, убивайки и шестимата на борда. Инцидентът предизвика заземяване на целия флот Блек Хоук на Филипините.

Още по темата