Медия без
политическа реклама

13 френски военни загинаха при боеве с джихадистите в Мали

27 Ноем. 2019
Френски боен хеликоптер, който участва във военна операция срещу джихадистите в Мали.
ЕПА/БГНЕС
Френски боен хеликоптер, който участва във военна операция срещу джихадистите в Мали.

Най-малко 13 френски военнослужещи са загинали при сблъсък на два хеликоптера в Мали, обяви във вторник Елисейският дворец, цитиран от агенциите. Сблъсъкът е станал при бойна операция срещу джихадистите. Боен хеликоптер "Тайгър" се е ударил в щурмови хеликоптер "Кугър" според източници от Министерството на отбраната. Френският президент Еманюел Макрон изрази в съболезнователно послание най-голяма почит към паметта на загиналите шестима офицери, шестима сержанти и един ефрейтор. В съобщението се казва, че военните са "загинали по време на операция и са дали живота си за Франция в тежката борба срещу тероризма в Сахел". Макрон заяви, че операциите срещу терористите ще продължат. В операцията "Бархан" в целия регион на Сахел участват 4500 военнослужещи.

Последният смъртоносен инцидент с хеликоптер на френската армия датира от февруари 2018 г., когато два хеликоптера на военно училище се разбиха в департамента Вар след сблъсък по време на полет. Тогава загинаха петима военни.

С 13-те загинали военни в Мали броят на убитите френски военнослужещи достигна 38 от началото на френската интервенция в тази страна през 2013 г.

Последвайте ни и в google news бутон