Quantcast

Медия без
политическа реклама

1 млн. души се събраха на най-големия протест в историята на Варшава

01 Окт. 2023
БГНЕС

Около милион души се събраха на митинг във Варшава, за да протестират срещу консервативното полско правителство, каза говорителката на града в неделя, две седмици преди общите избори на 15 октомври. ''Това е най-голямата демонстрация в историята на Варшава'', каза Моника Беут пред АФП, предава БГНЕС.

Полската опозиция се надява на пробив, след като антиправителствен предизборен митинг привлече стотици хиляди привърженици. Полският опозиционен лидер Доналд Туск каза, че "стотици хиляди" протестиращи са се събрали в центъра на Варшава в неделя, за да се противопоставят на консервативното правителство преди общите избори на 15 октомври. Свикан от Туск, бившия премиер и ръководител на блока на центристката партия ''Гражданска коалиция'', митингът имаше за цел да мобилизира електората за решаващия вот.

Участниците започнаха да се събират във Варшава в ранните часове, като хора пътуваха от цяла Полша, за да протестират срещу правителството. Казимеж Фигзал каза, че са му отнели седем часа, за да стигне до столицата от югозападна Полша. „Писна ни това, на което сме свидетели сега – нашата свобода е ограничена. Искаме демокрация за нашите деца и внуци“, каза 65-годишният мъж пред АФП.

Лех Валенса, бивш полски президент, носител на Нобелова награда за мир и лидер на борбата срещу комунизма, каза по-рано, че планира да протестира заедно с лидерите на някои други опозиционни партии. ''Знаем от какво (управляващата партия) се страхува най-много – от сътрудничеството в рамките на опозицият'', каза Влодзимеж Чарзасти, един от лидерите на партията Нова левица.

Лидерите на управляващата партия ''Закон и справедливост'' провеждат в неделя свой митинг в южния град Катовице. 

Ключови думи:

Варшава, протест

Още по темата