Quantcast
Юристи: Мигрантската политика на ЕС е престъпление срещу човечеството | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Юристи: Мигрантската политика на ЕС е престъпление срещу човечеството

Съдебна отговорност трябва да се потърси от страните членки и Брюксел за мерките, коствали живота на над 12 000 души
3 154
 ЕПА/БГНЕС
Опитни международни адвокати отправят обвиненията, че чиновници и политици са знаели, че създаденият "най-смъртоносен мигрантски маршрут" е довел до загубата на повече от 12 000 човешки живота.

Съдебна отговорност трябва да се потърси от EС и страните членки за хилядите мигранти, които се удавиха в Средиземно море, докато бягат от Либия, се казва в правно становище, внесено вчера в Международния наказателен съд и цитирано от британския в. "Гардиън". В документа, който е 245 страници, се призовава за наказателни мерки заради прилаганата от ЕС след 2014 г. миграционна политика на възпиране, насочена към това "да се жертва живота на бедстващи мигранти в морето с единствената цел да се разубедят останалите хора в подобна ситуация да не търсят безопасно убежище в Европа". Обвиненията са насочени към ЕС и страните членки, които имаха водеща роля в бежанската криза: Италия, Германия и Франция. 

Опитни международни адвокати отправят обвиненията, че чиновници и политици са знаели, че създаденият "най-смъртоносен мигрантски маршрут" е довел до загубата на повече от 12 000 човешки живота. Двама от авторите на становището са Хуан Бранко, който е работил за Международния наказателен съд, както и за Министерството на външните работи във Франция, и израелският юрист по международно право Омер Шац от университета "По" в Париж. 

Обвиненията за "престъпления срещу човечеството" частично се основават на вътрешни документи на Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс). Адвокатите твърдят, че от Фронтекс са предупреждавали, че прекратяването на успешната италианска спасителна операция "Маре нострум" ще доведе до "по-голям брой на жертвите". В становището се казва също: "За да се спрат мигрантските потоци от Либия на всяка цена... и вместо да се извършват безопасно спасяване, както изискват законите, ЕС изготви политика на принудителен трансфер в концентрационни лагери - центрове за задържане (в Либия), където се извършват жестоки престъпления". Прекратяването на "Маре нострум" и въвеждането на нова политика от 2014-а чрез операцията "Тритон" се определя като ключов момент "за установяването на неоспорими mens rea (намерение и планиране на действия) за предполагаеми престъпления". 

В доклада не се посочват отделни политици или длъжностни лица, от които да се потърси отговорност, но са цитирани дипломатически грами и коментари от държавни лидери, сред които Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

КАРЕ - РЕАКЦИЯ

Говорител на ЕК отказа да коментира пред "Гардиън" "несъществуващи" съдебни действия, но добави: "Наш приоритет винаги е била и ще продължава да бъде защитата на човешките животи и осигуряването на хуманно и достойно отношение към всички по миграционните маршрути".

Още

Борисов се закахъри за цената на изборите, но не и за корупцията

08.05.2021

Обновена

5074
Великобритания изтегля бойните кораби, изпратени срещу френски рибари

07.05.2021

4482
ЕС: Русия няма право на реципрочни санкции

03.05.2021

13126